La Halle du Robin by AP 5 Architects

| 4 comments

La Halle du Robin by AP5 Architects

This multi-purpose sports hall by Parisian studio AP 5 Architects has shutters in the facade to open the lower part of the building.

La Halle du Robin by AP5 Architects

Called La Halle du Robin, the top part of the rectangular building is clad in larch batons, with the exception of one side, which is clad in wood and clear polycarbonate panels.

La Halle du Robin by AP5 Architects

The lower portion is made up of Corten steel panels, 9 of which can be opened up and secured by steel cables.

La Halle du Robin by AP5 Architects

The architects intend the appearance of the building to change over time, with the steel turning a deep red colour and the wood darkening with age.

La Halle du Robin by AP5 Architects

Photographs are © T. Guyenet unless otherwise stated.

La Halle du Robin by AP5 Architects

More buildings for sports on Dezeen »
More architecture on Dezeen »

La Halle du Robin by AP5 Architects

The following information is from the architects:


LA HALLE DU ROBIN
Robin Sports Center Hall

Transform the box according to events or seasons. River running in the valley of the Plaine near the town center.

La Halle du Robin by AP5 Architects

Next to the various buildings, the shape of the frame is based on the lean-to and utilitarian buildings in the vicinity. The roof inclination of the Sports Center is the same as the nearby petanque club’s forming a harmonious whole.

La Halle du Robin by AP5 Architects
The roofing is of an average height of 4,5 meter. It is supported by a white lacquered steel frame covered with thin strips glued together. A large wooden cantilever portico is maintained by small metallic poles on the other three sides.

La Halle du Robin by AP5 Architects
A waterproof layer made of steel tanks on the roof and of polycarbonate and larch sheets over the entire upper part of the building.

La Halle du Robin by AP5 Architects

The façade is covered with wooden lath to shield it from wind and sun. The lower part of the structure is in corten steel sheets over a steel frame closing the building.

La Halle du Robin by AP5 Architects

The equipment can be moved around from a room to the open space based on needs and seasons. When it is cold the building is shut when there are large events or in warm periods, 9 front panels are opened so as to allow free circulation and open view on the scenery.

La Halle du Robin by AP5 Architects

This open space configuration makes it easy to see the river and to open up indoor activities outside. The doors are opened and kept open by gas spring struts and secured with a stainless steel cable.

La Halle du Robin by AP5 Architects

A large sliding door is the final part of the existing building that allows a wide opening of the building on the outside during events.

La Halle du Robin by AP5 Architects

The simple shape of the building changes with the moveable façades, the materials change appearance and the facing adapting to orientation all changing with the seasons.

La Halle du Robin by AP5 Architects

The wood and the metal sheets are all from local origin. The gradual evolution of those perishable materials will change the outside aspect of the whole building.

La Halle du Robin by AP5 Architects

Above photograph is courtesy of the architects
The wood will turn gray and the metal sheets orange. The façades will bear the mark of time.

La Halle du Robin by AP5 Architects

Above photograph is courtesy of the architects

Materials
Frame: glued strips, galavanized steel + rustproof white paint
Siding: corten steel sheets, polycarbonate and larch panels

La Halle du Robin by AP5 Architects

Intervenants
- AP 5, Architect and landscaping agency
Architect: Stéphane Lemoine,
Architect collaborator: Toshiharu Kudo

- Team AP 5 with bet 2C (structure, economist), Ouest coordination (construction site)

La Halle du Robin by AP5 Architects

Click for larger image

- Contractors Section 1: Grennevo, shell / Section 2: Haas Weissrock, structure / Section 3, roofing / Section 4: Mellé, locksmithery /

La Halle du Robin by AP5 Architects

Click for larger image

Site: Raon l’Etape (department 88)
Program: Space for multiple purposes: Sports training center hall

La Halle du Robin by AP5 Architects

Click for larger image

Size: 300m2 (3229 sq ft)
Client: Township association of the Vallée de la Plaine
Type of mission: full mission conception and build

La Halle du Robin by AP5 Architects

Click for larger image

Architect: AP5 architects
Cost: 0.3 million euros
Year: 2010


See also:

.

Sports centre by
Batlle i Roig Arquitectes
Football Training Centre Soweto by RUFproject Prefabricated Nature by
MYCC
  • http://www.fgoesarte.blogspot.com Felipe Goes

    GREAT !
    The material combination (wood, steel) and the structure looks very simple but the result is amazing. Very nice building. Great design !

  • http://www.brgstudio.com nulla

    It has a sort of Kengo Kuma feeling… a great project aniway. A bit concerned about how the wooden lattice will age: it sounds good to speak about shades of grey… but real life can be different, and an old wooden lattice will just look as an old wooden lattce, that`s it.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001857394783 Thomas Washington

    I love the simplicity and elegance of this design. However, with all projects like this that use warm wood in contrast to gray concrete, I want to see images in a few years when the wood weathers and that contrast is gone. Still, this is a wonderful project.

  • http://www.bes.co.uk Plumbing

    This architecture was a great combination of different material. Look at the design and the way it is being constructed. I guess you spent cheaper price for this.