TEK by BIG

| 35 comments

TEK by BIG

Danish firm Bjarke Ingels Group have designed a technology centre for Taipei, Taiwan, comprising a cube-shaped structure with round voids cut from its volume. 

TEK by BIG

Called TEK (Technology, Entertainment & Knowledge Centre), holes in the structure will create a spiral within the volume, forming access routes from street level into the building and up to its roof.

TEK by BIG

The building will be made up of concrete lamellas, an arrangement of stacked thin plates, that will recede in the centre and function as a staircase where the holes have been cut into the structure.

TEK by BIG

These stepped areas can also provide informal seating areas for visitors.

TEK by BIG

The centre will comprise exhibition spaces, showrooms, an auditorium, restaurants and galleries, which will be organised around the central spiral.

TEK by BIG

Retail spaces, a hotel and offices will also be incorporated.

TEK by BIG

All our stories on Bjarke Ingels Group »

TEK by BIG

More cultural buildings on Dezeen »

TEK by BIG

More architecture on Dezeen »

TEK by BIG

Here's some more information from the architects:


TEK - Technology, Entertainment & Knowledge Center Taipei
The Technology Entertainment & Knowledge Center – aka TEK Taipei – is a dense urban block of all kinds of activities related to contemporary technology and media.

TEK by BIG

The cube = TEK3
The spiraling street of media programs is consolidated in to a 57x57x57 m3 cube of program permeated by a public trajectory of people life.

TEK by BIG

The cube is finished in concrete lamellas serving as solar shading as well as public access.

TEK by BIG

The lamellas recede inwards forming a generous public staircase allowing the public to walk into the façade and all the way to the roof.

TEK by BIG

Click for larger image

TEK Taipei will consolidate exhibition spaces, showrooms, retail space, a market place and hotel, offices and conference rooms all related to media in a single superfunctional entity.

TEK by BIG

Click for larger image

At the heart of the institution, a big public auditorium will host product presentations, program launches, movie previews and gaming tournaments as well as the biannual TEK Taipei as the reoccurring anchor event for the whole complex.

TEK by BIG

Click for larger image

TEK3 contains an almost urban mix of programs with no obvious hierarchy.

TEK by BIG

Click for larger image

We propose to organize the shops and showrooms, offices and hotel rooms, conference rooms and exhibition spaces, restaurants and galleries along an internal extension of the pedestrian street to the south.

TEK by BIG

Click for larger image

ProJect TEK - Technology, Entertainment & Knowledge Center Taipei

TEK by BIG

Click for larger image

client Taiwan Land Development Corporation

TEK by BIG

Click for larger image

consultants Realities United, Arup

TEK by BIG

Click for larger image

size 53.000m2

TEK by BIG

Click for larger image

location Taipei, Taiwan

TEK by BIG

Click for larger image

m = distance I m2 = area I m3 = space

TEK by BIG

Technology + Entertainment + Knowledge = TEK

TEK by BIG

TEK3 = Space for Technology, Entertainment & Knowledge

TEK by BIG

Click for larger image

Partner in Charge: Bjarke Ingels, Jakob Lange

TEK by BIG

Project Leader: Cat Huang

TEK by BIG

Click for larger image

Team: Alysen Hiller, Xi Chen, Espen Vik, Johan Cool, Xu Li, Gaetan Brunet

TEK by BIG

Click for larger image


See also:

.

Taichung Convention Center by MAD The World Village of Women Sports by BIG Urban Forest by
MAD
  • student

    boo.

    really no landings?

    i love they they condense all of their architectural moves into these swift statements, but im not buying this. Their "danish steps" project was similar but much better. but also unbuilt and therefore fair game for idea recycling.

  • fred

    i very much like this, very inviting…

  • Gui

    Go BIG!!!
    At least, they have a strong concept! (unlike OMA…)
    http://www.eikongraphia.com/?p=2460

  • shmark

    Holy Contour Command!

  • http://www.tecubate.com Susanna

    Still, beautiful.

  • r.

    the big project is a nice update to
    a concept oma made for their unrealized coolsingel project.

    http://www.oma.eu/index.php?option=com_projects&a

  • http://www.facebook.com/finlay.mcphail Finlay McPhail

    dammit but i wish i could think of things this cool!

  • R. el-Khoury

    Fantastic! Reminds me of our Liwan Bayrut from 2008, only in a different, non-typological version: http://www.khourylevitfong.com/

  • James

    As an American, my first thought was "That's a lawsuit waiting to happen." The fact that I thought that is mildly depressing.

    I'm not a supporter of creating dangerous architecture for the sake of awesomeness, but I appreciate a design that can emerge without such a timid deference to planning bureaucrats that would constantly try to find risks in designs like these without showing much interest in grasping the bigger idea of architecture's social purpose.

    This design, whether you like it or not, is purely made with the focus of creating a fun and exciting space that people can enjoy. I normally dislike most of the that BIG designs because of I think they often have a tone-deafness towards context in their brutally large scale , but this project is more about the grandiosity of architecture's potential to create excitement and pride.

  • Adarsha

    A very good and innovative work. The concept of the stair/ public space inside might be a step ahead of the fish tank experiment of the MAD architects.
    But its very well done..

  • young

    nice work! now I jst wonder how they gonna handle the handrail :)

  • http://www.thijsvanderlely.com thijs

    a little to much like OMA Coolsingel and Danish Steps.

    A great design, just not original.

  • Jürgen

    if you had bothered to check the plans, you would realize that there ARE landings.

  • eric

    Ordinarily I find this kind of continually stepped design a cop out. However, I quite like this one – conceptually.

    I do have to agree with "student" (above) – I doubt it will ever be built.
    And he/she raises a really good point about the lack of landings. This would be the worst nightmare of any parent with young children (not to mention against code in the USA).

  • Miguel

    The unrolled section is excellent! You can understand the clarity of the project with it.

  • http://www.facebook.com/people/Pieter-Van-Doorn/725152232 Pieter Van Doorn

    reminds me a lot of a design from OMA made for a shoppingcentre in Rotterdam Netherlands.. http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redact

  • http://www.miloszivkovic.com SerZile

    superb.

    i would love to find myself inside the tube

  • Corin

    :)) not so spectacular if you are unable to climb all those stairs …. discriminating architecture when all the fun revolves around inaccessible stairs!

  • Kevin

    student,

    there are landings, if you look closely at the plans you can see landings every few steps.

  • wpgmb

    i'll believe it when i see it actually built.

  • elmero

    interestingly enough, BIG produced the same images and nearly same project for a competition in Beirut… .http://darbayrut.org/ProjectDetails.aspx?pID=253&page=3

  • band

    this somehow reminds me of 'the opus' by zaha hadid. regardless of which, its interesting how the vortex/ fluid form punctuating through the solid geometry of a cube synthesizes the urban setting and somehow creates a geometrical man-made landscape
    http://www.dezeen.com/2007/05/22/the-opus-by-zaha

  • http://www.bingthomarchitects.com M_H

    As usual BIG is emulating OMA; the formal concept is very similar to Dubai Deathstar.

  • becks

    it's beside the point whether there're landings or not.. It's not going to work because the main circulation routes are steps.. can you imagine walking from street level all the way up? There must be hundreds of steps..

  • helen

    kaas koolhaas rotterdam. google it

  • NND

    Hypno-Cheese!

  • John

    Please check OMA website (Coolsingel project) for more details.

  • blur

    can't remeber ewactly in wich project, but they have done this exactly the same two years ago or something….

  • Ruth

    very beautiful but where are the landings?

  • KIM

    hey guys originality for this pojects is n neither of KOOLHAAS nor of HADID…
    Watch the last page of the book 'MOVES' by un studio…

  • Archipad

    A sign in front of this building might read:

    "Sorry all Disabled, Elderly and Unift. This ones not for you"

    Youve just knocked off 80% of the population.
    Nice idea, but not workable.

  • joe

    It's one of OMA's concept, used to design the dutch embassy.
    http://www.google.fr/imgres?imgurl=http://www.cla

  • ronnie

    I would hate to be in a wheel chair

  • http://tall-stories.tumblr.com/ Stavros

    The vast majority of BIG’s designs come across as half-baked and (I hate to quote my final year studio leader here) “architecturally naive”. The kind of design that an enthusiastic first year architecture student would come up with. Before their professor points out that, whilst using stairs for the entire main circulation may look pretty cool, it’s utterly infeasible.

    Even in an utopian society of healthy able-bodied people this would not work. Regarding whether or not it has landings, let’s not forget that stairs encourage movement. Over half the floor space here is thus lost to circulation space. Whilst BIG claim that the staircase “can also provide informal seating areas for visitors” I’m confident most people would feel quite uncomfortable sitting on this broad open staircase whilst swarms of people move past them. Heaven forbid if someone tripped…

    There’s also the matter of how topographic construction consumes far more materials than conventional construction.

    But hey, it looks cool. And that’s all we really care about right?