Aesop Saint-Honoré by March Studio

| 10 comments

Aesop Saint-Honore by March Studio

The walls, floor and ceiling of this store in Paris by Melbourne practice March Studio are covered by 3,500 pieces of wood.

Aesop Saint-Honore by March Studio

Created for skincare brand Aesop inside an eighteenth-century building, the interior was inspired by parquet flooring.

Aesop Saint-Honore by March Studio

Products are displayed on planks jutting from the walls.

Aesop Saint-Honore by March Studio

The ash timber was sourced  from managed forests in Victoria, Australia, then cut and hand-worked on the outskirts of Melbourne before being labelled and shipped to Paris for assembly on site.

Aesop Saint-Honore by March Studio

More Aesop interiors on Dezeen »
More retail design on Dezeen »

The information below (in French) is from Aesop:


Aesop Saint-Honoré

La boutique Aesop rue Saint-Honoré se situe dans un immeuble du dix-huitième siècle au cœur du quartier historique de Paris, proche du Palais Royal.

L’architecture intérieure a été conçue par Rodney Eggleston (March Studio, Melbourne), en collaboration avec Dennis Paphitis, le fondateur d’Aesop. Eggleston a réfléchi aux matériaux qui selon lui étaient le plus emblématiques de Paris. "Nous avons d’abord en envisagé d’utiliser du plâtre, mais nous avons vite été intrigués par les sols en parquets que l’on trouve un peu partout à Paris," dit-il. "Nous sommes partis de l’idée d’utiliser un seul et unique matériau pour tout l’espace. Nous avons donc imaginé un agencement entièrement en bois découpé et posé de manière à recouvrir intégralement le sol, les murs et le plafond et permettant de créer une atmosphère à la fois chaleureuse et homogène."

Le bois choisi pour la boutique est le frêne de Victoria, issu de forêts renouvelables australiennes. Environ 3500 pièces de bois ont été découpées et travaillées à la main dans un atelier situé à Richmond, un quartier de la périphérie de Melbourne, avant d’être soigneusement numérotées, rangées dans un container et expédiées à Paris par bateau.

Aesop Saint-Honoré
256, rue Saint-Honoré
Paris 75001


See also:

.

Aesop at Merci by
March Studio
Aesop Aoyama by Schemata
Architecture Office
Aesop store by
March Studio
| 10 comments

Posted on Friday, March 18th, 2011 at 2:45 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://www.artphotowalldecor.com/colors.shtml Becky

    It's a bit disorienting.

  • http://www.brooooooks.blogspot.com james brooks

    That'll get dusty.

    • theshopwindow

      I agree!

  • theshopwindow

    The texture formed with all the wood is beautiful, but for commercial use I don't think is the best option, the product gets lost in there. And I agree with James, salepersons will not clean all the way to the top, it will get really dusty and when a buy skincare products I what to buy them in a clean place.

  • Xavier Flavard

    Uhm, like the effect, but don't like at all the concept!!! I hope I have misunderstood!!!! If I truelly understand the concept I consider this project as totally incoherent!!! This is typically a good installation project as a result where the concept seem to be stuck afterwards. Why not assuming a "gratuit" effect?
    Why incoherent ? :
    1 – the chosen wood is Australian to represent Parisian interior…
    2 – it comes from Australia ( from renewable forest, though… is this a joke? it has to travel half the perimeter of the earth…. ) Don't we have wood in France?
    3 – Wooden floors are not typically Parisian! Typically Parisian wooden floors have typicities, and WOOD is not one of them!!!
    It could have been a good idea to collaborate with a local designer (I don't say that because I am one of them!!!) in order to share points of views and make the brand identity to fit the Parisian market (if the concept is this one).
    I personnaly consider in my foreign projects that local connections are making projects more efficient and brings values to the brand that does so.
    I will go and visit : finish on the stone part and furniture seem unfinished on the pictures. For the cost and energy spent (in all the means), no doubt half of it could be used to do better.

    Best creative regards,

    Xavier Flavard

  • rommy reyes

    Wow, kinda looked like the designer brought back
    the lumberyard to the site. Smart….huh?

  • Streetshark

    "the product gets lost in there"
    I dont agree I feel the product compliments the texture formed by the wood!!

  • tanseattle

    Great design but that is a lot of dead trees for that.

  • http://www.cadblockparty.com CadBlockParty

    A bit monotonous and overdone..
    Perhaps a contrasting colour/texture would liven things up without losing the concept!

  • http://www.gm-rappresentanze.it Giada A. Roma

    interesting idea but such a waste of wood…