Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal
by Architectenbureau Koen van Velsen

| 5 comments

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen

This rehabilitation centre in a Dutch forest by Architectenbureau Koen van Velsen is one of six projects to be shortlisted for this year's Mies van der Rohe Award.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen

Called Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal, the project is located in a forest outside Arnhem, the Netherlands.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen

Above photograph is by Rene de Wit

The three-storey building is clad in brown anodised aluminium and comprises offices, a clinc, sports facilies, a swimming pool, a restaurant and theatre.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen

Facilities are used both by patients and the local community.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen

A shallow wooden staircase connects all floors of the building while atria and lightwells visually connect spaces and allow natural light to penetrate.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen

Above photograph is by Rene de Wit

The winner of the Mies van der Rohe Award will be announced on 20 June.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen

Above photograph is by Rene de Wit

Photographs are by Robt Hart unless otherwise stated.

Here are some more details from Architectenbureau Koen van Velsen:


Koen van Velsen finalist Mies van der Rohe Award 2011

Dutch architect Koen van Velsen has been selected for his Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal in the Netherlands as one of the six finalists for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2011.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 1

Click above for larger image

The Mies van der Rohe Award is the highest European distinction in architecture. The award is granted every two years by the European Union and was first awarded in 1987. The main objectives of the award are to distinguish and reward excellence in architecture and to draw attention to the major contribution by European professionals to the development of new ideas and technologies. The award was previously awarded to a.o. Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Alvaro Siza and Norman Foster.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 2

Click above for larger image

Koen van Velsen’s Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal was selected from 340 European nominations. The jury includes Mohsen Mostafav (chair), Ole Bouman, Anne Lacaton, Annette Gigon, Yvonne Farrell, Zhu Pei, Tarald Lundevall and Lluis Hortet. The winner of the award will be announced on 20 June 2011.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 3

Click above for larger image

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal was awarded Building of the Year 2010 by the Dutch Association of Architects, winner of the first Hedy d’Ancona Award 2010 for excellent healthcare architecture, winner of the Arnhem Heuvelink Award 2010 and winner of the Dutch Design Award 2010 public award and category commercial interior.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 4

Click above for larger image

Park

In the undulating forest landscape around Arnhem in the eastern part of the Netherlands, revalidation centre ‘Groot Klimmendaal’ can be found standing as a quiet deer in between trees. From a small footprint, the building gradually fans out towards the top and cantilevers out over the surrounding terrain. Despite its size, the brown-golden anodised aluminium facade allows the nearly 14.000sqm building to blend in with its natural surroundings.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 5

Click above for larger image

Full height glazing along the central space connecting the various different internal elements of the building ensures an almost seamless continuity between interior and exterior. The meandering facade in the restaurant results in a building in between trees and invites the forest inside the building. The surrounding nature has a strong visual and tangible presence everywhere in the building; it allows the user to revalidate whilst walking.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 6

Click above for larger image

‘Groot Klimmendaal’ is part of a masterplan also designed by Koen van Velsen. The masterplan envisages the area, largely built upon by one and two-storey buildings, to be gradually transformed into a public park landscape.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 7

Click above for larger image

Diversity

The arrangement of the programme is clear. Below are offices, above are the clinical area’s and on the roof a Ronald McDonald House with its own identity. The double-height ground floor at entrance level facilitates the special elements of the programme such as a sports facility, fitness, swimming pool, restaurant and theatre. Not only patients but also family members and members of the local community (schools, theatre groups etc) use these facilities on a regular basis. As a result, both patient and building are placed at the centre of the community.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 8

Click above for larger image

Healthcare

The care concept is based on the idea that a positive and stimulating environment increases the well-being of patients and has a beneficial effect on their revalidation process. The design ambition was not to create a centre with the appearance of a health building but a building as a part of its surroundings and the community.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 9

Click above for larger image

Revalidation centre ‘Groot Klimmendaal’ radiates self-confidence and self-control. The welcoming and open environment offers a natural habitat for care but at the same time allows plenty of opportunity for other activities. The building is the result of an intensive collaboration between architect Koen van Velsen and the users of the building.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 10

Click above for larger image

For example, a shallow timber staircase runs the full internal height of the building and is typical for the new integral way of working. It facilitates a direct route between the different floors but also enables a variety of alternative routes roaming the building and thus forms an invitation to undertake physical exercise.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 11

Click above for larger image

A combination of large and small voids and light wells ensure a spatial connection between different levels and allow natural daylight deep in the heart of the 30metres wide building. Interplay of striking but subtle colours and direct and indirect (artificial) lighting enlivens the interior.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 12

Click above for larger image

Sustainable

The use of energy is amongst others reduced by the compact design of the building and the design of the mechanical and electrical installations. Most notably the thermal storage (heat and cold storage) contributes to the reduction of energy consumption. The choice of selecting sustainable building materials and materials requiring little maintenance for floor finishes, ceilings and facade cladding result in a building which can be easily maintained and with a long lifespan.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 13

Click above for larger image

The building has been custom made for its users but the design offers at the same time opportunities for different ways of using the building and the inevitable transformations of different departments within the client’s organization.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 14

Click above for larger image

Revalidation centre “Groot Klimmendaal’ is a coming together of both complexity and simplicity with attention for physical, practical and social details. Transparency, continuity, layering, diversity, the play of light and shadow and the experience of nature are all ingredients of this stimulating environment.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal by Architectenbureau Koen van Velsen 15

Click above for larger image



See also:

.

CRAM Foundation by Hidalgo Hartmann Spring Gardens by
Peter Barber Architects
Outlandia by
Malcolm Fraser
| 5 comments

Posted on Friday, March 25th, 2011 at 6:58 am by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • Marco

    An extraordinary building by an extraordinary architect. Koen van Velsen is one of these offices who do relatively few but very worked projects.

  • yuc

    I find interiors so nice, pieceful and beautiful. It seems like this is a building that really deserves its name. However, I cannot say the same for the unattractive and stressing exteriors.

    Recently I got a biased idea about Dutch architects. I hope I don't offend any one but I think they like creating a shocking appearence by always looking for something to disturb the balance of lines and materials which usually end up with an unaesthetic result.

  • gab xiao

    Finally some great architecture from Koen van Velsen comes out for the Dezeen buffs! Where were you ElCroquis all this time?…

  • http://www.huni.ch Pascal

    Wonderful view, beautiful architecture, good job from Koen van Velsen what else ;-)

  • timo

    Love at first sight!