Tregunter by Davidclovers

| 1 comment

Tregunter by David Clovers

Ceiling recesses lined with wood draw the eye upwards from the matching floor in this apartment designed by Davidclovers of Hong Kong.

Tregunter by David Clovers

Called Tregunter, the renovation project in a tower overlooking Hong Kong's Victoria Harbour also involved creating built-in storage and seating, painted white to match the walls.

Tregunter by David Clovers

Artificial lighting and air conditioning is incorporated into the curved ceiling depressions.

Tregunter by David Clovers

More about Davidclovers on Dezeen »

Tregunter by David Clovers

Here are some more details from the designers:


Tregunter Residence (2010) by davidclovers

Nestled amongst a forest of towers on Old Peak Road above Central Hong Kong, the Tregunter tower holds unique layered views of Victoria Harbour. The abundance of bay windows, structural walls and beams that are common to residential towers would appear to constrain the possibilities of the apartment.

Tregunter by David Clovers

However, by turning constraints into opportunities, davidclovers re-works the volumes of this apartment by using the ceiling and the floor. Subtly elongating, pressing upward, and sloping downward, the ceiling produces variable sensations of compression and expansion – making the apartment seem larger than it is, drawing delicate lines that separate dining from living.

Tregunter by David Clovers

Skillfully dodging and maneuvering around air-conditioning units and structural beams, the ceiling integrates artificial light and various materials – re-orienting the apartment toward the exterior.

Tregunter by David Clovers

The minimal use of wood and plaster shift the elevation of the apartment (typically on the walls) to the horizontal surfaces – enhancing the outward/upward thrust of the ceiling.

Tregunter by David Clovers

Cabinets painted white, thicken and absorb storage, entertainment systems and integrate bench seating.

Tregunter by David Clovers

Materials are used three-dimensionally throughout the apartment. Wood rotates from floors and ceilings to walls in the kitchen and mosaic tiles brighten toward windows in the bathrooms making the illumination from windows seem even brighter.

Tregunter by David Clovers

Design: davidclovers

Design Team:
David Erdman, Clover Lee, Jason Dembski, Mui Fuk Man, Katrina Lee, Spencer Mak

CLIENT: Brain Ltd.
LOCATION: The Peak, Hong Kong
TYPE: 2400sf apartment renovation
STATUS: completed

Photography:
Courtesy of davidclovers
Assisted by Ziyin Zhou

Furniture provided by Lane Crawford Pacific Place Home Store


See also:

.

House DE by
Davidclovers
Barker Residence
by Davidclovers
Yud Yud by Davidclovers
and C.E.B. Reas
  • http://www.cadblockparty.com CadBlockParty

    Really good idea of defining space by using the ceiling! The restraint of materials helps conceptually, the entrance photo is best example – great project!