Office building by Takeshi Hosaka

| 5 comments

Office Building by Takeshi Hosaka

Japanese architects Takeshi Hosaka have completed this office building in the Tokyo suburb of Yoyogi.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Located in a low rise, high density area, the Yoyogi Office Building is clad in white glass-fibre reinforced concrete panels.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Earthquake-resistant structures are hidden within a staircase and service core on the north side of the building, leaving each floor with an open plan to be divided up by tenants as necessary.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Strips of hand sand-blasted glazing round the top of each storey allow walls to be used for storage space, while eight full-height opening windows provide views over the surrounding garden and neighbourhood.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

An apartment for the owner of the building is located on the top floor.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

More about Takeshi Hosaka on Dezeen »

Office building by Takeshi Hosaka Architects

More Japanese architecture on Dezeen »

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Photographs are by Koji Fujii/Nacasa & Partners

The following is from the architect:


Office Building in Yoyogi

This office building faces Minami-Shinjuku Station. In this district, a dense cluster of low-rise residences and mid-size buildings constitutes a traditional neighborhood, with skyscrapers standing a little distance away. To me, this site conjured up an image of a valley consisting of swarms of building masses.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

I wanted to make the rental office building, which would be constructed on this site, blend in naturally with the surrounding environment. On its premises, the building has a square-shaped garden measuring 15 m on each side.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

As for the floor planning, I realized an expansive construction with no visible earthquake-proof elements around the circumference by placing quake-resistant structures including a staircase, plumbing and other piping spaces to the north end. With one or two companies scheduled to occupy each floor, I prepared five different positions for partitions in order to accommodate tenants with varying sizes.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Taking into consideration the fact that many objects would be placed on the wall sides of small rental offices, I constructed the basic façade structure so that the walls would measure 180 mm above the floors, with the high-side structure being double-skin glass.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Furthermore, in consideration of the positional relationship with its perimeter and ventilation paths, the building provides eight vertical glass windows extending between the first and third floors.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

The high-side glass was unevenly sandblasted through manual labor, thereby creating irregular texture with a cloudy/hazy touch. This generates a perspective that makes the neighboring buildings look a little more distant than they really are on the crowded premises, in addition to letting in the offices soft diffused light converted from direct sunlight. Moreover, through the uneven sandblasted glass, the weather and views outside appear slightly different from their usual selves.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

This offers curious enjoyment indoors, loosely connecting the indoors and outdoors. Having the vertical glass windows extending from the first floor to third floor means that they stretch from the floor to the ceiling, thus enabling sufficient natural ventilation and an air-conditioner-free office environment in the middle period.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

The white surface on the façade is a GRC panel. Overshadowed by a valley of buildings, the premises and their vicinity are dark. Therefore, I attempted to lighten up the surrounding by adding a white surface. In addition to trees passed down from the generation before last, the garden is planted with as many plants as possible to provide much greenery. Also, the ground outside is left unpaved as much as possible, with earthy surfaces reintroduced, in an attempt to pursue pleasant coexistence with soil and plants even in the urban area.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

For small office buildings in metropolitan areas, it is a common practice to construct homogeneous and functional buildings that place priority on efficiency based on the economic principle. However, I believe that it is high time for us to think about building novel office structures as places where people can harmonize with environment based on a mixture of themes such as a new relationship between the outdoors and indoors, while still maintaining efficiency and functionality.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Through attempts that could be made on the premises such as setting aside a little space for plantation, securing earthy grounds, and applying uneven sandblast on glass surfaces, I tried to give birth to an office building with a varying degree of environmental latitude as a place where people stay instead of an artificially-controlled homogeneous construction.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Building Details

Architect: Takeshi Hosaka
Structural Engineers: Hirofumi Ohno
Photographer: Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Client: Masanori Yoshida
Name: Yoyogi Office Building
Location: Yoyogi, Tokyo, Japan

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Structure: Steel
Site: 398.88 m2
Building area: 209.13 m2
Floor area ratio: 635.69 m2
Building height: 9991mm
No. of floors: 3F
Building function: Office Building + Owner's House

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Architect Details

(Name) Takeshi Hosaka
Takeshi Hosaka Architects

Office building by Takeshi Hosaka Architects

Planning data
Design: March 2008 – Feb. 2009
Planning start: March  /  2008
Beginning of construction: April   /  2010
Completion: December / 2010

Office building by Takeshi Hosaka Architects


See also:

.

Hoto Fudo by
Takeshi Hosaka Architects
Inside Out by Takeshi Hosaka Architects More Offices
on Dezeen
  • http://www.facebook.com/pauloabueno Paulo A. Bueno

    lovely! this is how people should work :)

  • Andy

    I wish the garden variety office space in the US came off this pristine. That being said, I don't think that glass sandblasting is doing much besides simulating cataracts. At least in photos.

  • yuc

    This doesn't look like to have come from that firm which has built very interesting houses.

  • http://www.builtfabricblog.blogspot.com Rube

    I like that they're focusing on good basics.
    Lifting the windows up to allow for the placement of furniture is good thinking but I wonder how light those spaces will seem once they've been divided and filled with stuff.

  • James

    The windows are too small, the ceilings are too low, and the carpet is too carpety. Three problems that shouldn't have been problems.