EDF Archives Centre by LAN Architecture

| 6 comments

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Photographer Julien Lanoo has sent us these pictures of an archives centre designed by Paris studio LAN Architecture, which has an exterior of stainless steel studs set into earth-coloured concrete to reflect the colour and texture of the surrounding French landscape.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Designed for energy company EDF, the five storey building will house their paper and micro-film archives, which will occupy around 70km of shelving.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

The building also includes offices, which face north-west towards a field of newly-planted trees.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

More projects by LAN Architecture on Dezeen »

EDF Archives Centre by LAN Architecture

More architecture photographed by Julien Lanoo on Dezeen »

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Here are some further details from the architects:


EDF Archives Centre

A strategic project providing a social and environmental positive impact on the region. The building fully integrates into the landscape as well as it meets environmental quality standards, a fundamental aspect for the EDF’s building strategy.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

This building, symbol of the long term and visible presence of EDF in the Meuse and Haute Marne region, hosts the company’s industrial records.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Within the framework of the Meuse and Haute Marne economic support programme, EDF has decided to centralise all its intermediary Engineering Production Management archives in Bure-Saudron. Until now, these paper copy archives had been stored in nuclear, hydraulic and thermal production units, as well as in engineering units and associated services.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

The new centre allows the documents’ organisation and it also ameliorates the storage and the utilisation processes. These archives, on paper-based and microfilm-based formats, will occupy about 70 km of shelves. The building has also a laboratory for micro-films, specifically designed for this purpose.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

The concept

We realised a five level, 19 m high building within a plot of 3.30 hectares comprehensive of an archives area covering approximately 1,400 m² and a total surface of approximately 7,000 m². This approach results in:

  • considerable saving in terms of the building’s envelope
  • improved functionality translated by a reduced number of kilometres covered per year,
  • a marginal impact on the landscape (with view points at a considerable distance from the building),
  • the possibility of a maximum use of the excavated land around the building’s footprint to control water recuperation and treatment on the site,
  • an energetically and environmentally extremely high performance building,
  • the creation of a symbol representative of the approach taken by the Mouse and Haute Marne economic support programme.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

The typology

An archives storage building needs to have a considerable inertia with a minimal exchange with its external setting. The need for fast and simple site management and optimum storage efficiency led us to develop a simple and rational layout. The building is divided into 2 programmes: archives and offices. The archives’ part is composed by 20 storehouses of 200 m² each; with regulated temperature and hygrometry. The blocks can resist fire for 2 hours and they are equipped with a sprinkling system. The offices’ part is N/W oriented, embedded in a natural slope planted with trees and plants. The offices have an ideal view on the surrounding landscape.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

The landscape

Tree-planted surfaces give some advantages: from an ecological point of view the trees protect the building against climatic issues. From an aesthetical point of view - and within an idea of landscape integration - they complete the building by inserting a pattern recurring from the landscape: the “merlons”, narrow strips of land planted with hardwoods. The project of the landscape foresees the framing of the views from the offices by planting vegetable masses. Some framings already exist from the highway in the project’s direction. A game of sequences is set in combination with the architectural plan in order to vary the visuals and to put an accent on the building’s continuity with its landscape.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Click above for larger image

Energy

Heat production is principally based on renewable energies and a heat pump. The choice made for the ventilation was to use a double flow ventilation system with heat recuperation. This limits energy consumption resulting from heating and ensures the good sanitary quality of the air. Low voltage luminaries will result in considerable savings in terms of internal loads. Storage areas will be equipped with presence detectors. The high performance of the envelope combined with economic ventilation and lighting systems reduces energy requirements. The use of renewable energies and a heat pump will result in a high level of energy autonomy. The total power consumed by the building represents 29 kWh/m².

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Click above for larger image

The building’s envelope

To give the impression of a lightweight building in movement, we proposed incorporating stainless steel studs into the earth-coloured concrete cladding. This solution had the effect of blurring the building’s limits and reflecting the surrounding colours and changing seasons. The envelope has a very high performance resulting from the materials employed and the technology used for attaching the concrete facing (reduced thermal bridges). The combination of two layers of concrete (structure + facing) and insulation (30 cm) ensures that the building has a high level of inertia favouring comfort during the summer and reduces cooling requirements.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Click above for larger image

The facade

The elevations will incorporate a total of 120,000 stainless steel studs. Stainless steel studs (7 cm diameter and 1 mm thick) will be incorporated into the formwork during the casting of the integrally coloured prefabricated concrete elevation panels. The panels will be 15.65 m high and either 2.26 m or 2.33 m wide depending on whether they are on the long or short side of the building. The 8 cm thick panels will be reinforced with concrete ribbing (+ 7 cm). The complex will be suspended from reinforced concrete walls and held in position using distancing jacks. The elevations will have a total thickness of 68 cm. The facade’s building process was the subject of a patent.

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Click above for larger image

Technical Information
Client: EDF
Location: Bure-Saudron / France
Budget: € 10,1M excl. VAT

EDF Archives Centre by LAN Architecture

Click above for larger image

Site Area: 3.30 hectares
Built UP Area: 6800 m²
Competition: 2008
Completion: 2011
Team: LAN Architecture (lead architect), Franck Boutté (HEQ consultant), Batiserf Ingénierie (structure), Michel Forgue (surveyor), Base (landscape architects), LBE (utilities)
Project Manager: Christophe Leblond

  • Flying Dutchman

    Finally some good decor!

    I really like this one. Looks great on a simple shape

  • wasps

    the external is totally convincing, really great

  • http://www.facebook.com/francesco.pusterla Francesco Pusterla

    The stainless steel studs looks very good on the facade..
    but how can you avoid a fast corrosion of the concrete with so much metal on the exterior?

    • _anam

      good detailing ;)

    • metalurgic

      stainless steel! the answer is in the question!

  • sean

    Stunning.

    It’s too bad, though, about the signage. It would have been much more sublime with more subtle branding as the raised lettering nearly ruins that facade by contradicting the simplicity and minimalism.