Faculty Club by Shift

| 6 comments

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Rectangular voids are carved out of the stone facade of this monolithic pavilion in the Netherlands by Rotterdam-based Shift architecture urbanism.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Sliding glass windows fill the voids, but are recessed to create sheltered terraces along the front and rear elevations.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

As part of Tilburg University, the Faculty Club provides a restaurant, lounge and two conference rooms for the use of academic staff and their guests.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

More education architecture on Dezeen »

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Photography is by René de Wit.

Here is some more text from Harm Timmermans of Shift architecture urbanism:


Faculty Club, Tilburg University, by Shift architecture urbanism

Tilburg University has extended its campus with the Faculty Club, a multipurpose pavilion for the academic staff and their guests. Shift architecture urbanism took the initiative to reanimate the quintessential quality of the Tilburg campus: strong solitary buildings in the green. The monumental modernism of Jos Bedaux served as a frame of reference. Bedaux designed the first - still the best - buildings for the university in the sixties.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

By creating a strong formal relation between the existing university buildings and the new Faculty Club, an ensemble of omni-directional solitaires is created. This enables one to recognize the Faculty Club as part of the university, despite its peripheral forest location and exclusive program.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

The Faculty Club is designed as a carved-out-monolith, one simple box in which transparency and massiveness melt together. The central restaurant is carved out from the centre, creating a tunnel-effect in the front façade. In order to strengthen its solitaire character the building is lifted from the ground. The height difference is bridged by outside stairs and a ramp integrated within the front façade.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Each façade has only one window. By recessing each window, outdoor spaces are created within the front and rear façades. These mark the entrance in front and form a large covered terrace in the back. The simplicity and plasticity of the three-dimensional window treatment further contributes to the building’s sculptural qualities.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

The primary program consists of a restaurant for eighty persons, a lounge and two conference rooms. The secondary program consists of a kitchen, storage space and other services. The further the functions are situated from the campus, the more intimate and informal the space becomes. The conference rooms look out over the campus, while the lounge completely relates to the forest and the garden. All main functions are physically linked by a transparent axis running the length of the building.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Both the lounge and the restaurant are connected to the carved-out terrace situated at the rear of the building. A four-rail system of sliding windows enables one to open up two-thirds of the total eighteen meters of glass façade. This intensifies the experience of the forest without the visitor having to step outside the building envelope.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

The construction principles of the Faculty Club are deceptively simple. In order to emphasize contrasting space and mass, the structure, installations and details are integrated within walls and floors. The starting point for the engineering was the visual absence of technique. Key contractors and consultants were engaged early in the process of preliminary design, enabling the development of precise and project-specific details that consistently support the overall concept. Shift architecture urbanism was responsible for the design, including the execution drawings and the site supervision.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Click above for larger image

The result is an integral, durable and engaging building. A monolith carved in such a way as to both profit and profit from the surrounding landscape while maintaining its distinct primary form. Its architecture refers to the heritage of Jos Bedaux by abstracting and updating his formal language. This makes the building into a solidary solitaire, sober and luxurious, massive and transparent, silent and outspoken.

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Click above for larger image

Project data:

Client: Tilburg University
Design: Shift architecture urbanism, Rotterdam
Project architects: Harm Timmermans and Pieter Heymans
Collaborators: Sabine Hogenhout, Bahar Akkoclu and Tjeerd Bloothoofd
Developer: Van der Weegen Bouwontwikkeling, Tilburg
Main contractor: Van der Weegen Bouwgroep, Tilburg

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Click above for larger image

Construction: Bartels, Eindhoven
Installations: Van Delft Installaties, Nieuwkuijk
Stone façade: Van Stokkum Natuursteen, Venlo
Glass façade: MHB, Herveld
Fixed interior: Smeulders IG, Nuenen
Concrete floor: Van Kempen Bedrijfsvloeren, Bergeijk
Garden: Van Helvoirt Groenprojecten, Berkel Enschot
Lighting: Philips Lighting and Living Projects
Furniture: Brokx Projectinrichting, Oosterhout with Vitra
Garden design: MTD, Den Bosch
Garden realisation: Van Helvoirt Groenprojecten, Berkel Enschot

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Click above for larger image

Gross area: Inside space: 518m2
Outside space: 110m2
Address: Warandelaan 3, Tilburg
Delivery: June 2011
Stone façade: Limestone, type: Muschelkalk
Glass façade: Anodized aluminium, type MHB-Skyframe with Saint Gobain glazing
Ceiling: Acoustic stucco, OWA
Lighting: LED, Philips
Furniture: Vitra

  • connected

    You know… It's been done before, but I really like it.

  • Rene

    Is there anything that hasn't been done before??
    This is perfection in everydetail of concept and materialisation.

  • yuc

    Yes. Vey nicely designed and built.

    There is one thing… Is the effect of stone cladding the same at the blank walls as at the edge of the slab over the glazing? I mean, the lines of the courses, why do ve need them if they negate the feeling of massiveness that the granite walls seem to arouse in general and make them appear like pasted?

  • NCarch

    Very nice form and scale. I would like to know more about the development of the stone facade patterning. Seems a bit random and it kind of bothers me how they have to break whole pieces of stone for the very precisely carved out, large openings in the facade. To me, it tends to read more like a quilt.

  • Joe Coy

    Perfection is a matter of opinion, but its certainly a beautiful structure complimented by a great selection of furniture and interior layout.

    • http://www.dailygrail.com Red Pill Junkie

      The only thing i don't like about this project? that I'm not lounging there right now :)