Cafe Pavilion Düren by Architekten
Martenson und Nagel Theissen

| 5 comments

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

The roof of a cafe pavilion in a German town cemetery is edged with both round and pointed arches.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Designed by German studio Architekten Martenson und Nagel Theissen, the building contains three separate dining rooms for cemetery visitors and funeral parties.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

A barrel-vaulted ceiling covers one of the rooms, whilst the second has a tented ceiling and the third is mono-pitched overhead.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Dolomite stone was sprinkled into poured concrete to create a terrazzo-like floor inside the cafe.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Mirrored glass surrounds the facade of the timber-framed pavilion, reflecting the surrounding plane trees during the day.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Two other buildings designed to house funerals have been featured on Dezeen this year - see also a crematorium of circular structures surrounded by granite blocks and a funeral home arranged around four courtyards.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Photography is by Brigida González.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Here is some additional text from Architekten Martenson und Nagel Theissen:


Cafe Pavilion, Düren - A Moulded Space

Site and Commission

The town cemetery in the Eastern part of Düren has taken on the role of a public park. Before, there was nowhere for visitors to the cemetery to shelter nor for large or small funeral ceremonies to take place.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

The new cemetery and café pavilion is a space where people can encounter each other when things are out of the ordinary. They can grieve together, exchange memories and look for refuge, which they will find under a multifaceted ceiling landscape.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Diversity in Unity

The architecture of the pavilion unfolds out of a neutral, nondescript, square ground plan. Three closed volumes have been inserted to accommodate the service facilities of the pavilion; they structure the space and divide the ground plan into three areas, without blocking them off from one another. Each of the three areas, which all receive visitors, is characterised by archetypical roof shapes and varying room heights, combining to form one large space.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

The barrel vault, the mono-pitch roof and the tented roof of the visitor areas together form a manifold, continuous ceiling landscape, which offers refuge and connects the visitor areas to form a flowing unified space; it also provides richly diverse views into the surrounding park.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

The landscape profile created by these roof shapes can be read on the façade; it connects the individual exterior elevations of the building with one another.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Structure and Materiality

The simple materials applied, give this pavilion clarity and uniqueness. Dolomite stone from the Alps was sprinkled into the reinforced concrete floor slab while it was being poured to give the floor of the pavilion a lively, terrazzo-like feeling after it was sanded.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

Pre-produced timber elements form the walls and the ceiling landscape, giving the interior spaces a homogenous, monolithic appearance.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

The large roof volume, which covers the pavilion and accommodates the ventilation pipes, has been shaped using a timber framework. The façade of the roof is formed by Kerto panels, which also bear largeformat panes of glass; these are highly reflective to give the mourners the necessary intimacy.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

During the day, the pavilion interlaces with the surrounding greenery, which is extended by its reflection in the glass façade. This effect is reversed at night when the façade becomes transparent and the interior space dominates the appearance of the building.

Cafe Pavilion by Architekten Martenson und Nagel Theissen

The colour scheme of the pavilion is based on the colour of the dignified plane trees, which characterise the cemetery park; this finds expression in silver-glazed timber surfaces, oxidised aluminium windows, and greenish-coloured glazing.

  • e1o27

    ooh, worth looking accross to caruso st john in chiswick house, which is just great

  • http://batupalmer.carbonmade.com btplmr

    wow. that s really simple and beautiful.

  • http://www.facebook.com/nickhowett Nic Howett

    Yet again another project shown on dezeen without it being used by people, this is what matters in architecture, not creating open blank spaces

  • Daedalus

    talking about a unified ceiling landscape and then sprinkling it everywhere with square ventilation grills and lighting doesn't seem the right thing to do.
    They should probably have used wall fixed lighting, and a more clever solution for ventilation like gaps between wall ceiling or wallfloor instead of massive grilles in the beautiful ceiling.
    Otherwise beautiful and yes, lacking people – living or dead.

  • Paulette

    shame!! a copy of an old concept of Didier Faustino….