Yountville Community Centre
by Siegel & Strain Architects

| 6 comments

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

Fir trusses create triangles that meet in the middle of the ceiling at a community hall in California designed by Siegel & Strain Architects.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

A grid of tension cables supports the structural trusses, while slatted pine panels fill the spaces between them.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

A central skylight runs along the length of the ceiling to provide natural light.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

The 25 metre-long hall has large wooden doors resembling those of a barn.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

The hall was completed by the architects in 2009, as were a library, youth centre and meeting rooms contained within the same building.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

Other popular multi-purpose halls featured on Dezeen this year include one with an arched steel shell and another with a facade of shutters.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

Photography is by David Wakely.

Here's a more detailed description from the architects:


Yountville Community Center

For decades, the residents of Yountville, California, a rural town in Napa County, relied on a small 1920s-era community hall and a hodgepodge of rented spaces to host community events. The hall was in need of renovation, ill-equipped to support art classes and lacking in outdoor recreation spaces. In addition, the town had outgrown its library. In 1998, after surveying residents’ needs, the municipality embarked on a planning process for an expanded town center at the heart of town.

The Yountville Town Center opened in November 2009, weaving new and existing buildings and outdoor rooms into a place designed to enrich community life. Designed by Siegel & Strain Architects and located on a 2.5-acre site on Yountville’s main street, the town center consists of a new 10,000-square-foot community center, the renovated 4,800-square-foot community hall, and the addition of a sheriff’s substation to the adjacent post office. The new community center houses a branch library, multipurpose room, teen center, and meeting and program spaces. It opens onto a new town square framed by the existing community hall and the post office.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

Building exteriors blend with the rural character, while inside the spaces are light and airy. The large multipurpose room, 80 feet by 50 feet, is day-lit along the roof’s spine by a ridge skylight, which has splayed walls that soften the light as it enters the room. A unique combination of Douglas fir trusses and cables enables the roof’s structural support system to have a minimal presence in the room and avoids blocking daylight from above. A large, covered porch of red cedar on two sides of the town square connects the community hall and community center, providing shade in the summer. Barn doors extend the multipurpose room onto the adjacent barbecue patio.

Targeted to achieve a LEED Platinum rating from the U.S. Green Building Council and to achieve energy savings of 44% over Title 24, the design integrates a range of green features. Walkways and bike paths connect the center to surrounding neighborhoods and main street activities. Exterior sunshades, a highly insulated building envelope, and “cool” standing seam metal roofs reduce energy use.

Energy-efficient mechanical systems are integrated with ground-source heat pumps for heating and cooling. A building integrated management system takes advantage of the temperate climate by opening skylights and windows on days with mild temperatures. Operable skylights, controlled by CO2 and rain sensors, and operable windows provide natural ventilation and balanced natural illumination.

Roof-mounted photovoltaic laminates on the new and existing buildings supply energy. Water-conserving plumbing fixtures, harvested rainwater, drip irrigation, subsurface irrigation, and drought-tolerant native plants further reduce water use. The existing parking lot was regraded to slope naturally so that rainwater could be harvested in a bioswale. Overall, site design reduces storm runoff by 40% over preconstruction conditions.
Building materials were selected to minimize life-cycle impacts and provide light and airy interiors free of formaldehyde and volatile organic compounds. Buildings feature durable, recycled content cement-fiber shingles and metal roofs. The new building’s red cedar cladding and Alaskan yellow cedar sunscreens and entrances are regionally harvested. Slatted wood ceilings are locally sourced white pine, and the existing community hall’s oak floor was reused. Over 75% of the wood is certified by the Forest Stewardship Council.

Yountville Community Centre by Siegel and Strain Architects

Sustainability may not have been stated as part of the original vision, but the desire to incorporate green design grew over time as the project developed, championed by both civic leaders and the community. Now Yountville has a new “front porch,” bringing together residents of all ages while blending an agrarian vernacular with time-honored sustainable practices.

Architect: Siegel & Strain Architects
Location: Yountville, VA
Client: Town of Yountville
Date of occupancy: December 2009
Gross square footage: 20,000
Construction cost: $9.8M
Contractor: Swank Construction

Structural Engineer: Endres Ware Architects Engineers
Mechanical/Electrical/Plumbing: Timmons Design Engineers
Civil Engineer: Coastland Civil Engineering
Landscape Architect: John Northmore Roberts & Associates
Lighting: Alice Prussin Lighting Design
Commissioning: Enovity Inc.
Specifications: Topflight Specs
Construction Manager: Pound Management

  • bavarian

    I love the structural construction.
    in the Architecture of today, you can´t see this most time.
    Very classic , very high end….great

  • http://twitter.com/danbulgen @danbulgen

    I love this… its great what the structure of the project become the focal for the aesthetic aspects of the design, its a shame you don't see more of it…

    many architects seem to find it necessary to cover the structural engineering but it is a vital aspect of architecture and can be work to create aesthetically beautiful designs such as the project posted above.

    • http://dailygrail.com Red Pill Junkie

      I suppose that in most cases the structure is not given the same amount of high-end detail that would justify leaving it fully exposed. A beautiful exposed structure is the best indicator that the building was meticulously designed from beginning to end.

  • Gautier

    that is very rogers.
    love it

  • GWelch

    A wonderfully light and open structure, and so nice that the structure it self has been left on show and treated with such an aesthetic intent.

  • e1o27

    approx $5000 / m2 – wondering if this is typical usa construction cost?