Forscherkindergarten Apfelbäumchen
by Winkens Architekten

| 8 comments

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

German studio Winkens Architekten have completed a kindergarten in Berlin that has sheltered terraces at each end.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The symmetrical building accommodates a kindergarten on one side and a crèche on the other, both of which are accessed from a central foyer.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The exterior walls of the single-storey building are brickwork, while walls and ceilings surrounding the decked terraces are clad in timber.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

A square hole in the canopy of one terrace will allow a newly planted tree to grow through.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

Door and window frames are painted in bright shades of red and orange.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

Winken Architekten previously designed a copper-clad extension that loops around an existing house - see the story on Dezeen here.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

Photography is by Marcel Klebs and Jirka Arndt.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

Here are some more details from Winkens Architekten:


For a replacement building of a Kindergarden in the Waltersdorfer Street 94, 12526 Berlin.

The evangelistic Churchcomunity Berlin Bohnsdorf-Grünau provided a plot at the corner of Neptun Street to Schulzendorfer Street in Berlin, Germany.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The plots level is even and partly settled with big trees. The border to the Neptun Street is marked by a small hill which is surrounded by trees.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The architectonic concept relies on the base of the educational concept of the Kindergarden "Apfelbäumchen".

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

By considering the Spacial conditions of the small hill and the trees the linear one floor building was set orthogonal to the Neptun Street along the east border of the plot.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The linear building is central opened over a row of secondary rooms. The Entry is followed by a Foyer and a multipurpose room which opens to the garden.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The Kindergarden and the creche work like apartments and each have a entry from the foyer. This strengthens the individuality of the two functions.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The arrangement of the homerooms and the multi purpose room underlines the linearity of the building.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The direct connection to the garden is one of the main focus. The multi purpose room in the center functions as a pedagogical connection of the Kindergarden.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The kindergarden and the creche have both a terrace at the end of the building which opens to the garden and helps to connect the rooms to the outside.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

The facade is made in brick, and the terraces are made of wood. Natural materials are characterizing the appearance. The roof is extensively greened and partially used for solar energy gain. The building is heated with gas.

Forscherkindergarten Apfelbaumchen by Winkens Architekten

Project: New building Kindergarden
Name: Forscherkindergarten Apfelbäumchen
Location: Neptunstraße 10, 12526 Berlin, Germany
Client: Evangelische Kirchengemeinde Bohnsdorf-Grünau
Architect: WINKENS Architekten, Berlin, Germany
Team: Karl-Heinz Winkens, Marcel Klebs

Places:
Under 3 years: 22 childrens
Over 3 years: 23 childrens
GFA: 550 sqm
Plot Area: 6500 sqm
Building time: October 2010 – July 2011

  • http://www.completeoffice.co.uk/ Ryan Murphy

    great post once again, I would have loved to gone kindergarten there. would have been so beautiful and so much fun.

  • Naitsabes

    wow : cantilevering brickwork !

  • amisal

    i agree with ryan murphy, it would be very nice for a child to go this kindergarten! Not like the ones in Greece!

  • amisal

    very nice interior too!

  • edward

    Lovely interiors but I do find the use of brick as a cladding material unseeing.

  • tanyatelford

    i like the wooden terrace

  • dhamphir

    sometime we still need boxes, and someone has to do boxes.

  • http://www.fcorazzina.it Francesca

    What I mostly appreciate here is the interaction of the kindergarten with the crèche on a social level. Beautiful and meaningful architecture.