Firstsite by
Rafael Viñoly Architects

| 4 comments

In this exclusive movie, architect Rafael Viñoly talks to Dezeen about Firstsite, a visual arts centre wrapped in golden metal that he has completed in Colchester, England.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

These copper-aluminium cladding panels create diagonal stripes across the curved exterior walls of the single-storey gallery.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

The building is entitled Firstsite, as it is located on the site of one of the first Roman settlements in the UK.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

A restored mosaic embedded in the floor of one room will be the gallery’s only permanent exhibit.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

Visitors enter the crescent-shaped building through a tall glazed wall at one end.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

A reception here leads through to the galleries and to an auditorium lined with fabric diamonds and lengths of timber.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

Beyond the galleries, a café leads to an outdoor terrace.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

Other shiny metal-covered buildings from the Dezeen archive include a copper-clad hair salon and an office with a face of aluminium shingles.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

Photography is by Richard Bryant.

Here are some more details from the architects:


firstsite, Colchester

The Building

The building plan is a modified crescent that wraps around a D-shaped eighteenth-century garden. It slopes upwards in line with the site topography, culminating in a monumental portico which frames the lobby with full-height glazing. Contemporary in both form and cladding, built on a steel frame and wrapped in TECU Gold (a copper-aluminum alloy), the building engages with the site's axial geometry and the preexisting period architecture.

All construction took place at elevations above the Scheduled Ancient Monument datum line because buried archaeological artefacts precluded excavation. The building therefore floats on a concrete raft foundation which required no deep excavation. One of those artefacts, the Berryfield Mosaic, is set into the floor beneath protective glass, providing a glimpse of the history buried under the building. Internal levels work with the contours of the site; twelve different floor slab levels create subtle slopes that draw people through the building.

An interior promenade carries visitors from the vast entrance space through to the auditorium, University and Mosaic spaces, learning areas and main exhibition spaces, ending up at the café restaurant, MUSA. The curved form of the building creates the sense of a journey that allows visitors to encounter artwork as they walk through the building. The café restaurant at the end of this promenade provides social space lit by overhead clerestory windows; it includes an outdoor terrace which overlooks the adjacent gardens. Administrative space and galleries aligned on the inside arc of the building feature wide glazing that provides natural light and views of the adjacent eighteenth-century garden. Sensitive landscaping animates the open garden spaces, including artwork designed by artist Simon Periton installed September 2011.

In accordance with the design mandate to turn the traditional white cube gallery inside-out, extensive natural lighting and clear internal orientation is maintained by preserving sightlines to the outdoors. Floor-level strips of windows animate the design by revealing to visitors in the garden the movement of people inside, while also providing diffused light to the interior; clerestory windows give further natural light.

Firstsite by Rafael Viñoly Architects

The Site

The site, near the town centre of one of Britain's first Roman settlements, sits on Scheduled Ancient Monument land, with an intact Roman wall defining the southern boundary. Because archaeological remains are scattered throughout the site, maximum loads on the ground and a no-dig policy, the building had to impose a minimum load on the existing topography.

As the first project in the revitalisation of Colchester's historic St Botolph's Quarter, firstsite anchors the long-term development plan of an underused district. Rafael Viñoly Architects PC proposed a number of revisions to the original St Botolph's Quarter master plan, all of which were subsequently adopted. The proposed building site was moved eastward, away from the town centre, redistributing the area of redevelopment. This faciliated a more sensitive relationship between the building and the historic assets of Colchester; specifically, by preserving the character of the north-south Queen Street/St Botolph's Street corridor, which connects the Colchester Castle Museum (to the north) and the Colchester Town train station (to the south) with a gently curving street of historical buildings.

The new location situates the building in a park, creating new public space as an appropriate setting for a cultural destination. (A bus station was relocated to accommodate this new construction.) The site is now directly south of the eighteenth-century Grade I Listed East Hill House, which firstsite faces across a D-shaped garden that lends it its crescent shape, and whose Grade II gothic folly was separated from the house in the mid twentieth century by the construction of a bus station. Views from the museum to the first-century Roman wall emphasise the historical importance of this ancient structure. Other prominent nearby structures include Grade II Listed twelfth century St James's Church and the Minories Art Gallery, the latter a red-brick Georgian townhouse that served as firstsite's original home, and which has been a gallery since the 1950s.

Rafael Viñoly
Rafael Viñoly

Spaces

The auditorium is clad internally with diamond-patterned, suede-like acoustic fabric and overlapping European cherry timber shells. It will be used for film screenings, performances, lectures and presentations. Situated behind the Entrance space, it leads visitors on to the main gallery areas which are defined by a varied materials palette of an ammonia-fumed oak floor and angled/curving plasterboard walls. The Foundation for Sport and the Arts Gallery, a climate-controlled, museum-quality hanging space, is accompanied by many adaptable display opportunities. The flexible spatial configuration promotes interaction between visitors and artists, as spaces can be opened up to the galleries to encompass learning, artist residencies, and exhibitions. Programmed spaces are clustered, with the learning spaces in one area, conference and administration facilities in another, the galleries are concentrated near the centre of the building, and the café restaurant MUSA at the far eastern end.

The newly restored Berryfield Roman Mosaic is located at the heart of the firstsite building. Dating from around AD200, the mosaic was unearthed in 1923 by a local tenant on the site where firstsite now stands. The Mosaic originally formed part of the dining room floor of a wealthy Roman townhouse. After 80 years in Colchester Castle, the Mosaic has been painstakingly restored and returned to its rightful home, as firstsiteÊs only permanent exhibit. Its design consists of a central rose motif surrounded by four panels depicting sea monsters chasing Dolphins.

The Mosaic, which has been carefully cleaned and now benefits from a new lightweight backing, is displayed horizontally in a case embedded into the floor of the building.

MUSA, firstsiteÊs contemporary café restaurant will be open every day to gallery visitors and the general public. Award winning chef Paul Boorman will lead a talented young team in the kitchen to create an innovative modern British menu, applying cutting-edge techniques to traditionally inspired dishes. Open 8am ! 6pm Monday to Saturday and 10am ! 5pm on Sunday, diners can enjoy a drink at the bar and eat inside or on the terrace. On Sundays, there will be an all-day brunch menu available, and on Thursday, Friday and Saturday evenings, MUSA will open from 7pm as a destination restaurant for Colchester and North Essex.

  • pachanga

    very nice. to be precise BEAUTIFUL

  • David

    I really do not understand what Rafael Viñoly is going for here. Its just a conventional building with halfhearted quirky flourishes here and there.

  • http://www.bdonline.co.uk/vinoly’s-hidden-treasure/5024426.blog Nino

    Noticed they didn't show the plan and how it sits in its context.

  • weqr

    they should have shown that, nino, because it sits in this very sensitive context perfectly.