Stadsmissionen School by Codesign

| 3 comments
More:

Stadsmissionen School by Codesign

Architects Codesign have converted a Stockholm warehouse into a school.

Stadsmissionen School by Codesign

Clusters of recycled-glass classrooms are arranged inside the former furniture storage facility, filled with colourful chairs and carpets.

Stadsmissionen School by Codesign

Informal study areas line the corridors outside classrooms.

Stadsmissionen School by Codesign

Weighted hatches lift up to reveal a cafe counter at one end of the building, beside a line of black tables and yellow lampshades.

Stadsmissionen School by Codesign

Other interesting interiors in Stockholm include offices for Skype and a hotel with layered fabric lamps - see all our stories about Stockholm here.

Stadsmissionen School by Codesign

Photography is by Brendan Austin.

Stadsmissionen School by Codesign

The following information is from Codesign:


Stadsmissionen School

To remodel worn school premises, on a tight budget and a tight time schedule, is nothing new. Doing it together with a client such as Stockholms Stadsmission (a nonprofit organization), with their progressive vision, is a challenge which can only be loved.

Stadsmissionen School by Codesign

The aim was to create an attractive, dynamic environment where everyone is proud to spend their time.

Stadsmissionen School by Codesign

The brief was to transform a 1000 m2 worn industrial shed, formerly used as a secondhand cloths and furniture store, into a functional learning environment in addition to increasing the capacity of the school with an increasing number of students.

Stadsmissionen School by Codesign

A brief was worked out together with the client, where secondary spaces such as entrance, staircases and corridors were to be considered to be the primary spaces.

Stadsmissionen School by Codesign

The idea was to transform under-used spaces into functional spaces for a multitude of purposes.

Stadsmissionen School by Codesign

These secondary spaces now contain a new hub consisting of a centrally located cafe, in addition to informal study areas and intimate seating areas clustered between the classrooms and rooms for group studies.

Stadsmissionen School by Codesign

Clearly defined pods, containing classrooms, have been added within the original industrial shed.

Stadsmissionen School by Codesign

The public flow takes place between the facade and the pods, as opposed to the traditional central spinal corridor with the classrooms butted against the facade.

Stadsmissionen School by Codesign

The space for communication thus becomes light and airy, and spaces for incidental meetings are created, such as the café, study areas etc. The classrooms are used for teaching or group studies.

Stadsmissionen School by Codesign

The industrial character has been retained to the greatest extent. This is juxtaposed by the pods which have been given colourful interiors which seep out into the public spaces through the glass skin of the pods and when the doors o f the pods are left open.

Stadsmissionen School by Codesign

As the project only has a limited life span (the building will be demolished in a few years time) it was crucial to use recyclable materials where possible.

Stadsmissionen School by Codesign

The glass skin of the pods, consists of a U-profile glassing system of cast glass, which is already recycled and can be recycled again.

Stadsmissionen School by Codesign

The vinyl flooring can be recycled and the MDF cladding of the pods, can be dismounted and moved.

Stadsmissionen School by Codesign

The furniture is likely to outlive the building and will thus follow the school to their new premises, yet unknown.

Stadsmissionen School by Codesign

The entire project has been a close cooperation with the client, from first initial meeting to beyond completion, including follow-up and evaluation on completed project.

Stadsmissionen School by Codesign

Codesign has been responsible for a large portion of the procurement and the project management of the building project, as well as the complete furnishing and fitting of the interior design. The result is a project finished on time – and under budget! Obviously, this was only achievable due to close and excellent cooperation with the Stadsmissionen managers and staff plus the builders.

Stadsmissionen School by Codesign

  • Gary Barber

    I'll have an "M" please Bob! :D

  • Maria

    Nice project. I like the simplicity and use of colours.

  • Filipe

    Wonderful!!! Congratulations to the Codesigners :)