On The Corner by EASTERN Design Office

| 8 comments

On The Corner by Eastern Design Office

Here's an extremely pointy apartment block by Japanese architects EASTERN Design Office.

On The Corner by Eastern Design Office

The four-storey block with a blue facade, named On The Corner, is located in the Shiga Prefecture, Japan, and occupies a triangular slice of land.

On The Corner by Eastern Design Office

Squares of stone, concrete, glass and glass blocks create a patchwork of materials on the building’s exterior.

On The Corner by Eastern Design Office

Seven apartments are housed within the block, each with one bedroom and an open-plan living room.

On The Corner by Eastern Design Office

Pointed terraces are provided in the building’s most acutely angled corner.

On The Corner by Eastern Design Office

EASTERN Design Office have designed a number of residential buildings, most of which feature unusually shaped windows - see more of the stories here.

On The Corner by Eastern Design Office

Photography is by Koichi Torimura.

Here's a longer description from the architects:


On the corner by EASTERN design office

A castle where the boys and girls of the story of Michael Ende could be entering. It is a triangular building configured by the square elements!

The site is a manufacturing area in Youkaichi City in Shiga Prefecture. There are many big factories in this town. A lot of immigrants from South America live here among the local people.

On The Corner by Eastern Design Office

This is a residential area as well an industrial area. It is also a popular drinking area where many bars and restaurants for such common people are scattered. There is a highway interchange nearby the town. The shape of the lot is a sharp triangle which is unusual for building a house.

The site is a wedge-shaped flatiron lot which remained at a corner where two streets meet at an acute angel. It was left behind neither residential nor for industrial development. No one wanted to buy it, and the public sector would not invest to change it into a park: a lot remained.

On The Corner by Eastern Design Office

The elevation of this building takes the shape of the triangle plot. It is a triangular residential complex of 13 meters height with the base line 23m x height 12m x oblique line 26m. It is a typical tenanted apartment house with seven rooms, 1-3rd two units on each floor and one on the 4th floor.

Each room is composed of a living room of 13 m2, two bed rooms with 13 m2 and 9m2, a prefabricated bathroom, a kitchen system and a toilet. They are planned to be easy to rent for town people.

On The Corner by Eastern Design Office

The concrete which serves as a structure is designed carefully. Other than that specific materials are not used here. The exterior wall is made out of square cut stone, concrete and glass formed like scattered cards on it. They are bound by a “cross” so that the spread out material would not disjoin.

On The Corner by Eastern Design Office

It looks like a present, a toy box or a castle where the boys and girls of the story of Michael Ende could be entering. It is a triangular building configured by the square elements. The cross confines the power of the mixed materials into one.

A shuffle of stones, concretes, and glass. Keen edge of each material is too sharp. A shuffle of mass and void. The design “on the corner” consists of blue and the cross.

On The Corner by Eastern Design Office

A composition of line and plane surface is created by the clearly distinguished edges of the material.

The confusing imagination is created to make the so far disregarded place interesting, which lies at the corner of messy scenery in an inner city

On The Corner by Eastern Design Office

It belongs to no one.
It is nothing.
It does not belong to anything.
It does not belong to any country.

On The Corner by Eastern Design Office

The edge of the triangular pyramid is like a wrecked boat, a fictional tip of a boat as if it were escaping from town. Where on earth is here?

A corner that makes you feel you are nowhere at the end of the world, where no one can go further anymore. It is far from the center of town, a place which makes you wonder where you are. It is a place to make the town to be nowhere but only here, and it makes you feel like a distinguished person.

On The Corner by Eastern Design Office

We want to highlight the discarded lot from the urban framework by emphasizing its shape, building architecture similar to illusion. An illusion required by the town people. Reality that is similar to an illusion that one town has something to do with someone.

On The Corner by Eastern Design Office

It seems as if this illusion deceives people to obscure their eyesight and feel invited to another world. It is pretentious, yet it is surrealistic too.

On The Corner by Eastern Design Office

Data: On the corner
Location: Shiga,Japan
Completion: 2011
Client: TOYO-KAIHATSU Co., ltd
Site area: 261m2
Total floor area: 567 m2
Structure planning: HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE
Constructor: Okudakomuten Co., Ltd

  • Colonel Pancake

    There's really no reason to collage this building's exterior. It's a straightforward stack of plates. Accept that, and subsequently stack cohesive forms and materials on the facade so it's simplicity inscribes itself.

    The build quality looks great though.

  • Ferdie_bonaparte

    The first glimpse reminds of the Flat Iron building. And thoughts rushed that the materials distinguished its modern aim and simplicity for this quite a unique residential venture for an impossible looking plot. I like the way designers made things possible and this has tickled my thoughts to do more than usual. This is another deserving to be shared work in Dezeen.

  • bob

    I love the japanese contrast between the really clean modern buidlings and the 3rd world electric wiring mess at the streets.

  • edward

    Great work to make something of a fantasy among such mundane structures eschewing the obvious constructivist meme.

  • http://www.scalemodelnnews.com DMJ

    Interesting site and solution.

    Pity the building couldn't have cantilevered out to resemble a ship's prow.

    Would like to have seen the interiors, especially at the sharp end.

    • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

      Yeah, I picture of the pointy terraces' interiors is sorely missing. Is there enough room for a chair or 2?

  • Koondogg

    Of course…no interior picture of the only space we care to see

  • dcoopsd

    I must say that although the use of the infill space to create seven decently appointed apartments, I feel the exterior is entirely overdone. In the end, it comes off disjointed and severely "pixelated" with no apparent rhyme or reason.

    Additionally, I've apparently missed the space for cooking.