Gavroche centre for children by SOA Architectes

| Leave a comment

Children Centre by SOA

Workshops clad in timber batons sit atop this children’s centre outside Paris by French architects SOA.

Children Centre by SOA

Surrounded by houses and offices, the two-storey Gavroche centre for children provides an education centre at the heart of a local community.

Children Centre by SOA

Playrooms occupy the building’s white-rendered ground floor, including a games library, a water games room and a multipurpose hall that opens out to an enclosed playground.

Children Centre by SOA

Upstairs, the box-like timber volumes contain cooking and reading studios, as well as a staff room and another water games rooms.

Children Centre by SOA

Glass doors lead out from here onto three separate roof decks, which face west towards a neighbouring park.

Children Centre by SOA

We published another interesting community centre in France this year - see our earlier story about a spiralling centre in Lille.

Children Centre by SOA

Photography is by Clément Guillaume.

Children Centre by SOA

Here's some more text from SOA:


Gavroche centre for children
Multi care centre for children and games library

Children Centre by SOA

The Gavroche centre for children is a cultural and educational facility situated in the heart of the Victor Hugo development. The latter is part of a large urban renewal scheme consisting principally of housing, offices and commercial buildings organised around the Victor Hugo Garden.

Children Centre by SOA

The complex triangular plot is located within a heterogeneous built fabric: the park to the West, old town houses to the North and several new 5 storey buildings to the South.

Children Centre by SOA

The depth of the site provides the building with three different orientations. The workshops and games rooms are therefore turned towards the garden, most of the spaces benefiting from an unobstructed view out onto greenery.

Children Centre by SOA

The entrance space, with its forecourt set back from the street, acts as an urban connection with the rue Arago. The building slots into this complex site, preserving, as much as possible, a certain continuity with the existing urban fabric as well as with the layout of the Victor Hugo Garden.

Children Centre by SOA

The children’s centre stands out as a public facility. The scheme demonstrates cultural, educational and civic intentions with a strong social integration objective. The centre is a place for educational leisure, where children and adolescents are able to develop their own individuality through collective games and workshops.

Children Centre by SOA

The building’s functional organisation evolves around the central hall, focal point of the centre, entirely open to the public. Firstly, the scheme rests on a plinth consisting of horizontal lines echoing the configuration of the park. This base supports a number of timber boxes, which appear to be light structures with varied panelling, set out in a fragmented way.

Children Centre by SOA

The interior layout of the ground floor favours open spaces with maximum transparency, adapted to natural lighting requirements, as well as acoustic conditions. The rigorous organisation of the different entities allows for a great legibility of the various uses, while facilitating the children and visitor’s orientation throughout the building. This is also achieved with the use of a colorimetric language and appropriate signage.

Children Centre by SOA

Location: 50 rue arago, Zac Victor Hugo, Saint-Ouen, France
Client: City of Saint-Ouen
Project management: SOA (commissioned architect), Starck (feasibility consultants and economists), GA (acousticians)
Budget: 2.49 m€ht net floor area 851m²
Environmental aspects and performance standards: HQE environmental approach, THPE certification
Contract: full contract
Schedule studies: 40 weeks, site work 70 weeks
Completed: in 2011