8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area
by Charles-Henri Tachon

| 3 comments

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri Tachon

This concrete social-housing block in Paris has artists' studios on the ground floor and an oval-shaped opening in the roof.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri Tachon

The building, which contains eight apartments, four artists' studios and a corner shop, was completed by French architect Charles-Henri Tachon in 2010.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri Tachon

The oval-shaped void is located above the private entrance staircase of one apartment but is visible on the building’s facade.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Residents of the remaining seven apartments enter via a second staircase, which is situated between the north-facing studios and the shop.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Some of the apartments have balconies, while two have access to private terraces on the roof.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Other projects we've recently featured from France include a Corten-clad library and a water-sports centre with a roof of undulating waves - see them all here.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Photography is by Kristen Pelou.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Here's a little more text from Charles-Henri Tachon:


8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area. Rue du Nord. Paris XVIIIème

This building constructed entirely in concrete, is based on three fundamental objectives. Constructed entirely in concrete, this building lies on reinforced foundations and is grounded on three fundamental objectives.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

The first objective relates to the designation of Social housing. The word « social » is essential as it indicates the ability of a residential building to create social cohesion and exchange between its residents. Sociability relies on the idea of recognition. At one hand recognition is, in a topographical point of view, a matter of discovering ones surroundings, including the perception of the surroundings from ones own apartment.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

In this building even the smallest apartments have a variety of views to the outside. The diversity of the views provides a better understanding of the surrounding environment.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

At the other hand, recognition does also include the recognition of others, to be a part of the city and to interact with the city. Every housing unit expresses itself in the façade and is quickly recognised in the neighbourhood as “the one with the large window”, “the one with the terrace” or “the one on the roof”. Each resident becomes hereby an essentiel part of the building itself through his housing unit, and by this also a part of the neighbourhood and the city. This is already a form of social recognition.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

The second objective is the uncompromising work with the plans of the housing units, which were the first priority during the entire work. There can not be any compromises. A pleasant house is not only a spacious house, it’s a house that offers more. More space than it has surfaces, more functions and habitability.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

In order to achieve spatial expansion and variety, diagonal views were created to provide transparency and complexity, sequences of continuously spaces, and a wide range of different interiors. Balconies and terraces were designed as directly extensions of the indoor living rooms, and to be spacious enough to become comfortable and useable outdoor living rooms.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

A pleasant house is also, simply a house with natural light in every room, including kitchens and bathrooms. As we found it improper to place the bathrooms on the facade side of the housing units, glass fanlights were used in order to provide indirect natural lighting.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Finally, a pleasant house, is a house that shows that the architect has been concerned about the details : the tiles for the bathrooms, the form of the sinks and to choose just the right faucets - and yet always with an awareness of the context and the financial latitude. The shared spaces are spaces shared between neighbours who provide a common identity. The shared spaces where payed much attention, in the same way as each housing unit. A variety of ways to realise the different details and solutions where used, to show that even with a small budget, it is possible to pay attention to, choose and design each element. In other words, a great attention was payed in all scales of the project.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Moreover classical details has been reinterpreted as a part of the project. For example, the traditional Haussmanian staircase carpet has been here turned into a black painted lining on the raw concrete stairs and its white negative lines the underside of the flight of the stairs.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

This brings us to the last but not least important objective: the act of architecture is a plastic act. Our work is focused on the relationship between a space and the construction of this space. The methods of construction, the materials, the forces, all these take part of the act of architecture. This is why concrete was chosen, as it works in tension and compression at the same time. Its implementation without visible joints gives the impression of a monolythic mass, and turns the building into a unit from which nothing can be extruded. The building is all about structure. Its design reacts to the context of the street.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

Set backs of certain parts at the corner of the façade, contribute to make the building rise and appear more dilicate, and it reminds us at the same time of the particular urban situation.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

Further down the rue du Nord, the building adapts the sourrounding volumes. While on the ground floor the artists studios front doors are aligned with the property line, the upper floors set back in order to create a longer distance to the building on the other side of the street, as the street is only 4,80 meters wide.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

To accentuate the sculptural appearance of the building, every detail has been designed to reduce the distance between structure and space. For example, exterior railings were designed as simple glass sheets attached with lateral U-form steel profiles, the windows were conceived in order to include the shutters into the masonry, instead of the traditional steel windowsills, a concave drain has been shaped into the concrete to collect rainwater and evacuate it thanks to a simple stainless steel drainage, and all the ironwork has been embedded directly into the concrete without any platinium fixations.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

The traditional finish is no longer necessary as it has been conquered by the clear structure and materials.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

Artist studio/Housing

One is seeking for a constant light and the other wants the warmth from the South. One needs liberating heights, the other searches intimacy and at the same time various and wide views. The artists studios are located on the ground floor, facing North and enjoying a high volume (the city master plan imposes a height of 3,5 meters)

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

On the upper floors on Rue du Nord (2 two bedroom apartments, and 1 four bedroom apartment), secondary views to the South were achieved thanks to double-oriented living rooms opened to terraces.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

At the corner of the streets (2 two bedroom apartments and 1 five bedroom apartment), the apartments benefit from beeing oriented to both North and East and enjoing a clear view down the rue des Poissoniers.

8 dwellings, 4 artist studios and 1 retail area by Charles-Henri

Click above for larger image

Just like a house, the four bedroom apartment has an individual access and a double height terrace, enabling light from the South to reach rue du Nord through the building...

  • rock

    long live LC!

  • Chris

    I don't usually like French Architecture, I usually find it rather banal and un-innovative but this is actually rather beautiful. Loving what's being done with bare-concrete façades recently.

  • mmmhhh

    those bicolore furnitures are very nice. any idea who designed it?

    very nice building. what about the annoying outdoor isolation of french regulation?
    good to know it's still possible to pass over it with elegance.