The Grid of Santen by 403architecture

| 4 comments

The Grid of Santen by 403architecture

A neat row of wooden louvers conceals a small sleeping chamber inside the attic staffroom of a hair salon in Hamamatsu, Japan.

The Grid of Santen by 403architecture

Japanese firm 403architecture started the renovation by stripping the walls, ceiling and floor of the loft bare, before laying the roof rafters as floorboards.

The Grid of Santen by 403architecture

The former floorboards were recycled to create the walls and ceiling of the louvered bedroom, which is propped up on one side where the floor level changes.

The Grid of Santen by 403architecture

The ceiling overhead is left unfinished, with exposed lighting fixtures and ventilation ducts.

The Grid of Santen by 403architecture

This is the third unusually titled interior we've published recently from 403architecture - see the first two here.

The Grid of Santen by 403architecture

Photography is by Kenta Hasegawa.

Here's a description from 403architecture:


The Grid of Santen

This project is the staffroom of the hair salon in Hamamatsu, Japan.

The Grid of Santen by 403architecture

The client needed a space to take a nap and meal. Fortunately, there is a timber deserted loft at the rooftop of the same building.

The Grid of Santen by 403architecture

So we aimed at solving this contradictional demands  by using materials from this rooftop loft.

The Grid of Santen by 403architecture

At first we wrecked this loft, then calculated all of materials. Then, we begun to study on the CAD, which means that we constructed the actual measure and materials in the virtual space.

The Grid of Santen by 403architecture

Also in the construction term, we used the huge parking to spread lots of materials as if in the virtual space of the CAD. We choose the "site prefabrication".

The Grid of Santen by 403architecture

We converted "ex beam"  to the new floor, and  "ex floor board" to the new columns, and "ex joist" to the new beam for the structural system of layering miner grids.

The Grid of Santen by 403architecture

Ex floor board which become columns works as double louver controlling eye view, keeping air flow.

The Grid of Santen by 403architecture

And this louver solve that contradictional demands "nap" and "meal". With each louver, one side was painted white, the other side was not painted.

The Grid of Santen by 403architecture

So we can see this volume as white, light one from the entrance, in the other hand, we can see as massive wooden volume from the cutting space. We wanted to propose an alternative distance.

The Grid of Santen by 403architecture

Inside is white space but actually it looks soft yellow because the light from outside moves around and reflects with the non-painting louver.

The Grid of Santen by 403architecture

The surface of each material painted white has a marbled pattern because we wanna use existing pattern of the each materials which consist of the loft.

The Grid of Santen by 403architecture

And this volume hanged out from the ceiling to simplify each connection by canceled the weight of itself.

The Grid of Santen by 403architecture

Though out this project, we reconstructed every topic of the architecture such as structure, program, study, construction, window, volume, surface by converting the structure which had already constructed to the new system.

  • edward

    Has lots of character, I'll say that.

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    The dogs run free while the human sleeps in a cage. Feels like vindication to me :P

  • alex

    Love that picture of the dog looking into the mirror… I wish there were more dogs in hair salons

  • nitchy14

    So so for me. I'm not sure about the design. Nice natural light.