Tea House by Archi-Union

| 19 comments

Tea House by Archi-Union

Concrete walls twist up through the interior of this tea house and library that Shanghai architects Archi-Union have constructed in the backyard of their studio.

Tea House by Archi-Union

Constructed from timber-formed concrete, the two-storey building has a glass facade.

Tea House by Archi-Union

A triangular first-floor balcony projects from this facade and wraps around the branches of an existing tree.

Tea House by Archi-Union

The contorted concrete walls inside the building conceal a lounge and reading room behind the ground-floor tea room, plus a staircase leading to the library above.

Tea House by Archi-Union

Other interesting projects from Shanghai include an MC Escher-inspired clothes store and a cave-like bar - see all our stories about Shanghai here.

Tea House by Archi-Union

Photography is by Zhonghai Shen.

Tea House by Archi-Union

Here's some more from the architects:


Tea House, J-Office

The Tea House, located in the backyard of Archi-Union’s J-office, is constructed from the salvaged parts of the original warehouse’s collapsed roof. The site was extremely constricted with walls on three sides, and with only one side facing towards an open space that contains a pool. The space was further restricted by a mature tree. The design tries to embody harmony by integrating enclosure and openness, delightful space and logical construction and other complicated relations. This building reacts to the site’s environment; the plan layout is a logically obscure quadrilateral, thus maximizing the amount of space. It is divided into three parts. A covered public area is formed towards the open space with the pool, with an enclosed tea house at ground level and library on the first floor where a small triangular balcony extends around the existing tree. Other more private spaces exist such as a lounge, reading room and service room which are arranged towards the rear of the building; a delightful transitional space was created to connect the public space and the private spaces.

Tea House by Archi-Union

The transitional space was designed around a twisted nonlinear hexahedron staircase, which connects the functional spaces. The stair resolves the vertical transportation issue from the tea house and the library and provides an inner courtyard near the reading room for viewing the existing tree. The space was designed to bring a new experience to an ordinary functional space. Linear space suddenly changes into an expressive form, surging from the tea house then transforming into a tranquil space for the library on the floor above, making the reading room a special place to sit.

Tea House by Archi-Union

The volume is a three-dimensional irregular shape which is impossible to be understood through plans. The twisting shape was designed by scripting in Grasshopper an algorithmic plug-in for Rhino. However such a shape is difficult to translate into quantifiable information for guiding construction. The constraints of manual construction obliged us to invent solutions at the time of construction to realize the advanced digital design with local low-tech construction techniques. Firstly we abstracted the structural skeleton which was subsequently scanned with digital software. This curved shape was then recalculated through interlacing straight lines; these lines were then formed into ruled surfaces filling the void. The spacing was set to the dimension of timber, thus the digital ‘setting out’ could be easily translated into a manually constructible shape.

Tea House by Archi-Union

A 1:1 timber framework was produced by following the same logic as the digital model; a subdivided timber shuttering covered this framework to create a curved formwork. The formwork was built through a series of upper and lower layers according to the construction sequence. The casting was almost the same as ordinary concrete casting, reinforced with re-bars following the straight lines of the ruled surface. Concrete casting after the reinforced bar was completed by manual labor and the final physical effect was achieved. The traces of the timber formwork remained imprinted on the poured concrete after construction, with quality defects such as bubbles, adhesive failures and re-bar exposure present due to the manual construction – defects, however, that are obscured by the unique curved shape. Although there are errors of in the formwork, planning and manual casting the combination of digital design and low-tech manual construction provided a great opportunity to study the possibilities of digital architecture.

Tea House by Archi-Union

Location: No. 1436 Jungong Road, Yangpu District, Shanghai
Area: approx 300 sqm
Design: March, 2010 - August, 2010
Construction: August, 2010 - May, 2011
Architect: Archi-Union Architects
Chief Designer: Philip F. Yuan
Design Team: Alex Han, Fuzi He

  • Dave S.

    Wow…exquisite space. Great material expression and blend of high and low tech techniques. Inspiring project!

  • Shavool

    I am sexually attracted to this building

    • http://www.fluidstonestudio.co.uk Nathan

      Ha – Dezeens stuff does that to me too, Good find!
      Excellent concrete work

  • H-J

    It looks like designed in Switzerland and made in China. Interesting conflict…

    • Kyle

      bias and discriminating…iphone are made in China and ppl love it so much

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    The sofas and armchairs don't do justice to the project :(

  • http://twitter.com/dionysaur @dionysaur

    that is NICE. the texture is amazing.

  • nitchy14

    There is something special with this house. It's like if gravity doesn't exist in each room. I really enjoy the natural movement of this house. Nice job.

  • http://www.pasinga.com Antje

    I love it – it is beautiful – the strength of the pure concrete, as much light as possible and the integration of nature – together a welcoming minimal lifestyle – speechless

  • http://twitter.com/CarlaDianne @CarlaDianne

    I'm sorry, but it looks archaic to me.. the books.. the concrete.. the leather furniture… I just know that 2012 has so much more to offer.. Just my opinion!

  • Shir

    ITS NICE TO LOOK AT..NOT TO LIVE IN IT ;_)

    • dyeh

      But its not a house….. Its an extension of their office…

  • marissa

    I've been there. And let me tell you, it's just as good as the photos, if not, better!!

    • http://3dvizta.com 3dvizta

      I bet it’s hard not to get a good photo of this interior.

  • http://www.sanjaypuriarchitects.com sanjay puri

    Absolutely awesome to create such an exciting unique space within such a small area !

  • paul

    Don`t to psychedelic drugs in this house

  • http://3dvizta.com 3dvizta

    Incredible play of concrete. I especially like the twisting wall wherein the wall twist and becomes the ceiling. A truly remarkable design.

  • Pluk vd Petteflet

    What a bad comment. “H-J says: It looks like designed in Switzerland and made in China. Interesting conflict.”

    If that’s true, nothing built in Singapore belongs to that island nation.

  • Mike l.

    I’m starting to see a lot of these sort of messy, stained-like finishes, sometimes in soft hues.