Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

| Leave a comment

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

The living room of this apartment renovated by Portuguese architect Tiago Filipe Santos opens onto a tiered courtyard garden.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

Named Arroios Apartment, the residence occupies a long narrow space on the ground floor of a typical Lisbon apartment block.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

Behind the living room, open doorways lead through to a dining room and kitchen behind, while bedrooms are arranged in a row beyond.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

The white walls that enclose the courtyard match those inside the apartment, creating the impression that this external space is just another room.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

You can see more projects from Portugal here, including an apartment with a yellow wall of storage and a house with a huge hole in the roof.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

Photography is by Invisible Gentleman.

Here's a short description of the project sent by the photographer:


14| arroios apartment

TYPOLOGY

The apartment is part of a typical Lisbon old building.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

It’s long proportion produces a set of spaces on which the presence of natural light is the main challenge.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

COURTYARD/GARDEN

The apartment is refurbished having the courtyard/garden as a central area that is totally open to the living room and adjacent spaces.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

The courtyard is the main source of natural light for the apartment.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

CONTINUOUS SPACES

The continuity and flow between the common spaces of the apartment (living room, dining room and kitchen) is clearly felt by the absence of doors be- tween these spaces.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

Transitions are felt by in-built furniture or by the memory of ancient doors.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

ROOMS

The 3 bedrooms are redesigned and functionally more adequate to modern needs. The master bedroom becomes a suite with the private bathroom and the in-built closet.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

CLOSETS AND MULTIPLE STORAGE AREAS

Closets and unexpected areas of storage are in-built as a solution that optimizes space and takes close attention to every “dead” area in the apartment.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

MODERN GLAZING

New windows area brought in to improve the acoustic and thermal conditions of the apartment.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

HEATING

In-built natural gas heating system improves the thermal efficiency of the apartment.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

EXTERIOR NATURAL WOOD DECK

The exterior natural wood deck is the perfect place for long afternoons and late evenings with friends and family.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

COURTYARD/GARDEN POSSIBILITIES

The remaining area of the courtyard is open to be used for a green lawn or blue pool.

Arroios Apartment by Tiago Filipe Santos

Architect: Tiago Filipe Santos
Function: housing
Localization: Arroios, Lisbon Portugal
Client: private
Year: 2010/2011
Built area: 90 sqm
Garden area: 45 sqm