Villa T-Extension
by OFIS Arhitekti

| 3 comments

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Slovenian studio OFIS Arhitekti have added a bleached larch extension onto the side of a 1930s house in Ljubljana designed by modernist architect Josip Costaperaria.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

As the house has since been converted into apartments, the new block provides a living and dining room for the ground floor residents and a small rooftop balcony for their neighbours on the floor above.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

A green perspex canopy cantilevers from the edge of the block to shelter a ramped driveway, while bicycle storage is contained in the space beneath.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Each of the larch-clad columns and eaves have an exaggerated width to create chunky detailing that contrasts with the style of the existing building.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

OFIS Arhitekti have also recently completed an apartment with staggered floors and a scaly apartment block.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

See all our stories about¬†OFIS Arhitekti ¬Ľ

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

See more projects about house extensions¬†¬Ľ

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Photography is by Tomaz Gregorińć.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Here's some more information from OFIS Arhitekti:


Villa T-Extension

‚ÄúVilla Dular‚ÄĚ is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria; a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding. It is surrounded by a garden and other similar residences of its time.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

The villa is currently inhabited by different owners on each floor. The family, who lives on the ground floor, commissioned the redevelopment on the south side of the existing building. The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

The task at hand was to design a new extension to the ground floor with a dining area and living space, including a covered parking for a car and a storage space for bicycles.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

The client requested the roof be used as a terrace for the apartment on the first floor. All floor surfaces were designed with slopes and wheelchair access in mind.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

The T shape extension works as an umbrella above the living space: supporting the terrace on one side and creating a parking roof on the other side.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

The roof over the parking and ramp is a cantilevered pergola covered with Perspex panels in a light green color.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

The connection between the existing villa and the intervention is a glass volume as part of the living space.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

The sides that face the garden and the entry courtyard are large panoramic glass walls with a framed sliding window in oiled oak.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

The cladding of the new extension is an assembly of bleached larch wood verticals in 2x2, 3x3 or 4x4 cm, in a rhythm that creates a pleated texture.

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

Location: Ljubljana, Slovenia
Status: project 2009, construction start 2010, completion 2012
Program: dining area, living space, covered parking, storage
Details: historical residential area, villa extension

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

Type: house extension
Client: private
Area: site 748 m2; building 56,60 m2; gross floor area 43,60 m2
Dimensions: 4,75 m max height

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

Materials: bleached larch wood, oiled oak Perspex glass
Structure: reinforced concrete and steel

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

Project team: Rok Oman, Spela Videcnik
Andrej Gregorińć , Tomaz Gregorińć, Janez Martincic, Janja Del Linz, Will Gibson, Andrej Kacera, Jan Smejkal

Villa T-Extension by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

Structural engineering: Projecta d.o.o.
Mechanical engineering: Jelen & ZaverŇ°nik d.n.o.
Electrical engineering: Jelen & ZaverŇ°nik d.n.o.

  • http://www.facebook.com/gidovanzon Gido van Zon

    lines lines lines… NICE

  • Redfern

    Beautiful. Bravo for the cantilevered pergola.

  • http://www.homescapesonline.com/ Daisy Rogers

    Not many times do I see a before and after that makes my jaw drop – but this one definitely did. Well done! The new home space is very inspiring for me.
    Lovely!!