Eden House by
The Practice of Everyday Design

| 2 comments
 

A chunky bay window protrudes from this timber-clad addition to a house in Ontario by Canadian studio The Practice of Everyday Design (+ slideshow).

Eden House by The Practice of Everyday Design

The studio collaborated with architect Melanie Morris to replace the building's existing upper floor bedroom with another that provides more space.

Eden House by The Practice of Everyday Design

The timber cladding and black window trim contrast with the dark brick and white frames of the original bungalow.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Above: photograph is by the architects

Accessed by a staircase hidden behind doors in the dining room, the annex is kept private and separate from the rest of the house.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Screens surround a dressing area on one side of the large bedroom, while the gabled rear wall is covered with shelving.

Eden House by The Practice of Everyday Design

The bathroom is organised to create privacy, with a sink exposed to the bedroom, a bath that faces only the dressing area and a toilet that is completely concealed.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Above: photograph is by the architects

The low pitch of the roof increases head height in the space and blue handrails and taps add splashes of colour.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Above: photograph is by the architects

See all our stories about Canada »

Eden House by The Practice of Everyday Design

Photography is by Chris Shepherd, apart from where otherwise stated.

Here is some more information from the architects:


When they first approached us, our clients had owned their house for 30 years. They were committed to their house, their neighbourhood and their lifestyle but also desperately needed more room and a better living space. They wanted to maintain the charming proportions of their bungalow rather than build a large addition like many of their neighbours had done.

Eden House by The Practice of Everyday Design

The original second floor above the garage was 550 square feet, had a seven foot high flat ceiling and was divided into four tiny rooms. One of these rooms had the best view in the house, overlooking the backyard, but was being used as a storage closet.

Eden House by The Practice of Everyday Design

We conceived the addition as a container for the start and end of the clients' day. Rebuilding the entire second floor from scratch freed us from the constraints of the previous design and allowed us to make a strong distinction between the addition and the more traditional first floor.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Above: photograph is by the architects

The new stairs, hidden behind two small doors in the dining room, allow the clients to keep this refuge completely separate from other aspects of daily living.

Eden House by The Practice of Everyday Design

First floor plan - click above for larger image

A large bay window with built in seating cantilevers over the garden, which the owners enjoy when they wake up in the morning or retire to their loft in the evening to relax. By arranging small windows at different heights across the front face of the addition, we created a series of portraits of their suburban neighborhood while maintaining a sense of privacy and intimacy.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Click above for larger image

The windows on either side of the bed are set to the clients' head heights, while a window on the floor frames a portion of lawn that can be seen from the couch.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Click above for larger image

By opening up the room and maximizing the storage we created a clutter free and inviting living space. We pitched the roof from six feet at the front and back walls to ten feet in the middle of the room. This allowed us to assemble a variety of programs and moods into one space, making the room feel spacious and airy while maintaining a sense of intimacy where needed: in the bedroom, the reading nook and the bathroom.

Eden House by The Practice of Everyday Design

Click above for larger image

Location: Mississauga, Ontario, Canada
Size: 550 Square Feet
Type: Addition
Design Team: Antoine Morris, David Long, and Melanie Morris

  • Grey

    A beautifully well proportioned renovation that adds character to a probably bland bungalow. The wood exterior adds heaps of visual interest. Well done!

  • http://www.moloko.lt mlk

    Blue tap adds it all :)