Louver Haus by
Smart Architecture

| 1 comment

Louver Haus by Smart Architecture

Wooden louvres mask the facade of this apartment block in South Korea by local studio Smart Architecture.

Louver Haus by Smart Architecture

Made from Japanese cedar, the screens wrap the south and east elevations of the four-storey building, which contains an office on the ground floor and seven apartments above.

Louver Haus by Smart Architecture

Hinged shutters fold out from the wooden cladding to reveal windows in the walls behind.

Louver Haus by Smart Architecture

Two of the apartments have balconies that are also concealed behind the louvres.

Louver Haus by Smart Architecture

Residents enter on the east side of the building, where a concrete staircase flanked by vertical wires leads to the front door of each apartment.

Louver Haus by Smart Architecture

See more stories about housing »

Louver Haus by Smart Architecture

Photography is by Jung-sik, Mun.

Louver Haus by Smart Architecture

Here's some more text from Smart Architecture:


Louver Haus is the multi-household building which was built for lease profit. It is located in high density housing areas in Sangdong, Su Seong-gu, Daegu (metropolis in Korea). Suseong Pond which is one of the large-scale open spaces in Daegu, is near the south of site, and also Dae-duck mountain standing over this area.

Louver Haus by Smart Architecture

This building consists of 7 households. 6 households face south, and one household overlooking north is designed the open plan of duplex type.

Louver Haus by Smart Architecture

The whole building's external facing is finished using outside heat-insulation wall methed, and the finishing of walls adjacent to the road is red cryptomeria horizontal louvers.

Louver Haus by Smart Architecture

Particularly, louver windows can open and shut. So, energy-saving effect, sunshine control and privacy protection are possible. And, the ways to use louver windows create multiple facade variation.

Louver Haus by Smart Architecture

A vertical wire handrail and skylight mingled, which set the scene for special atmosphere.

Louver Haus by Smart Architecture

Project title: Louver Haus
Architects: Smart Architecture (Gun-cheol, Kim, Sung-hoon, Heo)
Location: 389-10, Sang-dong, Susung-gu, Daegu, South Korea
Project area: 400 sqm
Project year: 2012

Louver Haus by Smart Architecture

Site plan – click above for larger image

Louver Haus by Smart Architecture

Ground floor plan – click above for larger image

Louver Haus by Smart Architecture

First floor plan – click above for larger image

Louver Haus by Smart Architecture

Second  floor plan – click above for larger image

Louver Haus by Smart Architecture

Third floor plan – click above for larger image

Louver Haus by Smart Architecture

Section – click above for larger image

Louver Haus by Smart Architecture

South elevation – click above for larger image

Louver Haus by Smart Architecture

East elevation – click above for larger image

  • http://www.acivico.co.uk/ Lee

    This building looks fantastic. The wooden exterior seems to blend in quite nicely with the urban landscape around it. Have to admit I am not keep on the rectangle windows. Almost makes me think I am looking through a letterbox.