SH House by
BaksvanWengerden

| 3 comments
 

Dutch studio BaksvanWengerden has added a splayed concrete extension to a triangular brick house in north Holland (+ slideshow).

SH House by BaksvanWengerden

The single-storey extension projects from the rear of the 1930s house and is slightly more tapered on one side to create a subtly asymmetric shape.

SH House by BaksvanWengerden

Describing their decision to use concrete for the extension, architect Gijs Baks explained that its "robust and solid appearance" made it "a good match" for the brickwork of the existing house.

SH House by BaksvanWengerden

The architects also removed partition walls inside the building, creating an open-plan ground floor that opens out to the garden.

SH House by BaksvanWengerden

A new wooden staircase is boxed into the centre of the living room and leads to two more floors.

SH House by BaksvanWengerden

See more residential extensions here, including a Corten steel addition in Belgium and a bleached larch extension in Slovenia.

SH House by BaksvanWengerden

Photography is by Yvonne Brandwijk and Kaj van Geel.

SH House by BaksvanWengerden

Here's some more information from BaksvanWengerden:


In the dune landscape of Bentveld, a villa park village between Haarlem and the North Sea coast, BaksvanWengerden Architecten is commissioned to renovate and enlarge a single-family house.

SH House by BaksvanWengerden

Ground floor plan

The house, built in 1932, was one of the first in the area. In the Zeitgeist of its era, the internal organisation was derived from the concept of separation of functions. This made the house feel small. The house appears as a prototype, with its long rooflines, overhanging roof eaves and solid materialization.

SH House by BaksvanWengerden

First floor plan

BaksvanWengerden developed a design which maximises the sense of generosity throughout the house. The open plan ground floor extends into the lush garden. Like a backbone, the new staircase binds all the functions within the house. The extension manifests itself simultaneously as a connecting as well as a contrasting entity. Its abstract, concrete materialisation and detailing emphasizes this ambiguity.

SH House by BaksvanWengerden

Second floor plan

Client: private
Programme: alteration and addition of a house
Gross floor area: 210m2
Project architects: Gijs Baks, Jacco van Wengerden
Contributors: Freek Bronsvoort, Milda Grabauskaite
Stuctural engineer: Ingenieursbureau Man, Amsterdam

SH House by BaksvanWengerden

Section

Interior designer: BaksvanWengerden Architecten, Amsterdam
Contractor: H&B Bouw, Sassenheim
Interior fit-out: Thomas Meubels, Amsterdam
Commenced: 03.2011
Completed: 06.2012

  • sara

    Beautiful and elegant. Makes me proud to be Dutch!

  • http://www.designhunter.co.uk Helen

    Reminds me of the pyramid stage at Glastonbury!

  • mksh

    Surprisingly natural extension. It works very well. Good job!