Haus am Weinberg
by UNStudio

| 19 comments
 

The steps of an adjacent vineyard inspired Dutch architects UNStudio to generate the inclining profile of this house in Stuttgart (+ slideshow).

Haus am Weinberg by UNStudio

Each floor plate of the three-storey Haus am Weinberg has a different shape and the top level leans out over a double-height glazed dining room at one corner.

Haus am Weinberg by UNStudio

Windows fold around all four corners of the building without columns, maximising views towards the vineyard on one side and the city on the other.

Haus am Weinberg by UNStudio

A curved staircase twists up through the centre of the house and has oak treads to match the flooring in the living room and bedroom.

Haus am Weinberg by UNStudio

The client enjoys hunting as a hobby, so one room of the house is dedicated to "music, masculine conviviality, and the hunt," according to the architects.

Haus am Weinberg by UNStudio

Above: photograph is by Christian Richters

Unlike the rest of the house, this room has little light and features wooden walls plus a collection of hunting trophies.

Haus am Weinberg by UNStudio

See more stories about UNStudio, including a scientific research centre with windows like dominoes.

Haus am Weinberg by UNStudio

Photography is by Iwan Baan, apart from where otherwise stated.

Haus am Weinberg by UNStudio

Here's some more information from UNStudio:


The Haus am Weinberg is located in a setting that is at one time rural, yet suburban.

Haus am Weinberg by UNStudio

The location of the villa affords pastoral views of the stepped terraces of an ancient hillside vineyard on one side and cityscape vistas on the other.

Haus am Weinberg by UNStudio

The inner circulation, organisation of the views and the programme distribution of the house are determined by a single gesture, ‘the twist’. In the Haus am Weinberg the central twist element supports the main staircase as it guides and organises the main flows through the house. The direction of each curve is determined by a set of diagonal movements. Whilst the programme distribution follows the path of the sun, each evolution in the twist leads to moments in which views to the outside become an integral experience of the interior.

Haus am Weinberg by UNStudio

This is enabled by the building’s load bearing concrete structure which is reduced to a minimum. Roof and slabs are supported by four elements only: elevator shaft, two pillars and one inner column. Through the large cantilever spans, a space is created which enables all four corners of the house to be glazed and column-free.

Haus am Weinberg by UNStudio

A double-height, glazed corner - which houses the dining area - opens up to extensive views towards the North-West and frames the vineyard hill which forms the backdrop to the house.

Haus am Weinberg by UNStudio

By means of sliding panes, this corner of the house can fully open up to further blur the boundaries between inside and outside. Views from the living room are extended by means of a fully glazed corner affording open vistas toward the nearby parklands to the South-West. Further views from the twist are encountered on the second level, where the master sleeping and wellness areas are located.

Haus am Weinberg by UNStudio

Site plan - click above for larger image

The interior of the Haus am Weinberg is arranged into spaces of varying atmospheres and spatial qualities, with the four glazed and open corners allowing daylight to reach deep into the house. The materialisation of the interior of the house further accentuates the overall atmosphere of light by means of natural oak flooring, natural stone and white clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone.

Haus am Weinberg by UNStudio

Concept diagram - click above for larger image

Custom made features and furnishings are also integrated to blend with and accentuate the architecture. In contrast, at the core of this light and flowing structure is a multi-purpose darker room, dedicated to music, masculine conviviality, and the hunt. In this room the ceilings and walls have especially designed acoustic dark wood panels which transform from an articulated relief on the ceiling into a linear pattern as they descend the walls and meet the dark wooden floors.

Haus am Weinberg by UNStudio

Layout diagram - click above for larger image

The volume and roofline of the Haus am Weinberg react and respond directly to the sloping landscape of the site, where the scales and inclinations of the slopes which sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house. The design of the garden landscaping extends the organisation of the house, with the garden forming a continuation of the diagonals of the floor plans and each division creating different zones for function and planting.

Haus am Weinberg by UNStudio

Sloping lines diagram - click above for larger image

  • Grapes

    To be fair, the staircase is another level. Hats off!

  • Paul

    Beautiful house. A lot going on, but beautiful nonetheless. Not a fan of the animal heads. I find them quite unnecessary and kitch.

    • accesskb

      I don’t usually like curves *think Zaha*, but this house just makes me dream. Well, that was until I saw the animal heads – yuck!

  • jos

    Easy to criticize, until you would try to design one of these yourself. Really nice project.

  • ubisap

    Sorry, but I see curves of nothing :((( I agree the staircase is a piece of art though!

  • Ogier de Beauseant

    Very assertive structure that seems just too overbearing for me. But masterful realization.

  • zizi

    Villa Savoye is melting…

  • Nick

    Horta would be proud of that staircase.

  • Aaron

    How can people in the 21st century honestly think surrounding themselves with the dead carcasses of threatened species is cool? Any virtues the house may reflect on the owners are lost by this show of callous bad taste.

  • James

    Looks a lot like the UNStudio Villa in New York. The staricase is a definite rip-off.

  • http://pondjo.tumblr.com/ andrea

    It is the hunter’s house… creepy!

  • Donkey

    I'm not convinced the angles and slopes of the outside make the house sit as well within the environment as claimed – maybe you have to be there (or see a wider shot).

    The inside however is a dream. The stairs!

  • sid267

    Bah! They lost it. A copy of the copy… where is the context? Some rich man saw the Mercedes Benz museum and said “I want that!” Congrats…

  • Seb H

    Blimey, that's awful! Far too pretentious in that location and actually anywhere else, too (apart from Miami, maybe).

  • http://www.zazous.co.uk Zazous

    It is very beautiful and brilliantly executed. So what if it is reminiscent of other buildings? Does that mean that every perfect Georgian house is ugly just because it followed the same lovely proportions as thousands of others?

  • limehand

    Lots of glass, which equals energy loss. A bit twentieth century overall, despite Hollywood staircase lending “glamour” to the “trophy” mentality. It is this that troubles me: not sure but haven’t we seen this all before, way back when everything was “modern”?

  • JBP

    Don’t usually like curves. This project makes me wonder why… Beautiful architecture!

  • Niño

    It’s ok if you want to live in a BMW showroom. In my opinion, however, it’s too busy/lumpy and seems to ignore its context completely.

  • lior

    Lovely house, funny how he has a dog but enjoys killing other animals? I’ve never got the concept of the heads of a dead animals around the house. Simply sadistic and disturbing that people find it fashionable.