ZBL House by
Paritzki & Liani Architects

| 5 comments
 

Israeli studio Paritzki & Liani Architects has squeezed a house with an exposed brickwork interior into the space between two existing properties in Tel Aviv (+ slideshow).

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

"A new building almost 'not present' from the outside is generated," Paola Liani and Itai Paritzki told Dezeen. "We tried to reinvent what is not present in this particular context and zone of the city - creating an intimate, rich, deep space overlooking a small garden."

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

The constrained site prevented the architects from giving the building many windows, so they added a long narrow skylight across the width of the roof to bring light down into both the ground and first floors.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

A first floor corridor lines up with this skylight and features a gridded metal floor that lets light filter through to the open-plan kitchen, living room and dining area below.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

The metal floor also allows residents on the ground floor to see others coming in and out of bedrooms on the level above.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

A staircase with cantilevered iron treads connects the two floors and climbs up the side of one of two exposed brick walls. "We invested in this material because it moves the walls and the light, in a codified, almost historical way," said the architects.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

More gridded metal is mounted into rectangular frames to act as a semi-transparent screen for the staircase, taking the place of a balustrade.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Paola Liani and Itai Paritzki founded their studio in 2001 and have also designed a house beside the face of a cliff and an apartment with a PVC ceiling.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

See more architecture in Israel »

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Photography is by Amit Geron.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Here's some more information from the architects:


ZBL House | Paritzki & Liani Architects

The house is inserted in a series of row houses, not far from the university area in Tel Aviv. It is a pedestrian oasis composed of attached houses, only one story high, and filled with green areas. The building restrictions for that specific zone permit utmost a height of 4.5 m for the façade and 6.5 m for the roof top.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

The idea of this residential volume situated between two walls and two strips of green is to design the space with the natural light, excluding any full-height subdivision or typological hierarchy; only by inserting two voids that trace the movements of the inhabitants.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Two shifted rectangular cutouts of light: the first, located in the center of the volume directs the light from the roof level to the ground level, which is lifted 90 cm above the pathway (kitchen, dining, living area). The second, located on the external border between the house, the pool and the garden, consents the creation of a second naturally illuminated court, on underground level.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Once entering the house, one perceives the visual depth between the different levels and micro gardens of Sambucus on ground floor.

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

The suspended passage (bridge) that leads to the night area on the first floor is a diaphragm made of metal net grid only 2 cm thick that assumes the value of a lightweight veil that refines the zenithal light while extending the silhouettes of who walks through it, "in order to see nothing but the sky".

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Location: Tel Aviv, Israel
Total site area: 198 m2
Total floor area: 300 m²
Number of stories: 3
Status: Completed, 2012

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Above: ground floor plan - click above for larger image and key

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Above: first floor plan - click above for larger image and key

ZBL House by Paritzki & Liani Architects

Above: long section

  • alex

    Them details are blowing my mind!

  • Karl

    Oops, you've got some lovely dusty boot prints in picture #1.

  • RoadBikeRacer

    Seeing up through the decking of the floor directly into someone’s crotch is always a great idea! Wouldn’t want to be wearing a dress in these types of scenarios.

  • Pyotor Sveldetsky

    Nice and spare. I’d like to see a stainless steel vent in the kitchen. Would have been better if it were fully furnished.

  • Ivan Weber

    Que feos feas lamparas pusieron todo lo demas esta muy padre.