Sítio da Lezíria
by Atelier Data

| 3 comments
 

Lisbon studio Atelier Data has converted a row of stables in rural Portugal to create a summer retreat for a family (+ slideshow).

Sítio da Lezíria by Atelier Data

The architects removed the partitions that separated each stable but retained the building's central pathway, named "the horse path", to use as a long corridor stretching though the house. "The building keeps its original logic exactly, where the same central corridor connects several spaces," Atleier Data told Dezeen.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

The building is divided into five equally sized rooms, separated by chunky dividing walls that contain toilets, fireplaces and closets.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

The corridor runs through the centre of each room and can be closed off using wooden doors with exposed bracing. "We decided to use the same logic of the old doors of the mews," said the architects.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Wooden trusses and ceiling beams are painted white and left visible in each room. The floors are waxed concrete, apart from in the kitchen and bathrooms where the architects added colourful mosaic tiles.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

"We decided to use resistant and affordable materials that would fit in with both the old building and the new usage," added the architects.

Four of the rooms are used as bedrooms and each features a wash basin decorated by artist João Mouro.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Instead of having an obvious front door, the house has 16 glazed entrances that slide open on all four elevations.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Other recently completed houses in Portugal include a residence with red concrete walls and a bright white house with a sprawling extension.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

See more houses in Portugal »

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Photography is by Richard John Seymour.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Here's some more information from Atelier Data:


Sítio da Lezíria - converting mews into housing

The intervention site is located in Alcácer do Sal, Alentejo, a region truly strategic in the country of Portugal because of its geographical, environmental and landscape features.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Above: concept diagrams - click for larger image

In this area, Sado river was one of the main factors of growth due to its navigability. The extensive areas for the production of salt represented equally a strong economical development of the region, combined with the existing rich soil, which promoted agriculture. Agriculture is still the dominant activity of the region.

Named ‘Sítio das Lezírias’, the extensive property (approximately 14 ha) in which the intervention takes place, an ancient agricultural area, there are two existing buildings– the manor house, and the mews, whose rehabilitation project was done by Atelier Data.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Above: floor plan - click for larger image

The conversion of the mews into housing, gave us the opportunity to think about domestic space and also to test the way that people can inhabit again ancient rural areas.

This project is the result of the first phase of a wide strategy that aims to revive an old agricultural land, combining new agricultural techniques with a new way of living.

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Above: long section - click for larger image

Design guidelines for the conversion of the mews into housing:
» Keeping the original wooden structure of the roof and the circulation axis/central corridor [the horse path];
» Conversion and redesigning of the former horses’ spaces into flexible housing units;
» Distribution of the “water cores” - functional batteries - within the limits of each dwelling unit [equipped walls];
» Recovery of traditional building techniques and materials within a logic of reinterpretation and reinvention of domestic space;

Sítio da Lezíria by Atelier Data

Above: cross section - click for larger image

Architects: Atelier Data, Lisbon, Portugal
Location: Quinta da Lezíria, Alcácer do Sal, Portugal
Project year: 2012
Project area: 210 sqm
Artist: João Mouro
Engineering: Emanuel Correia

  • redordead

    Are there any “before” pics? It would be nice to know how much they kept from the original. Very sweet and simple house.

  • mateupablo

    I love the house, but I worry about where they will hang the black pork “chouriço”. Solutions are very smart, really! Distribution, fireplace, doors, materials, marble sink bedside, but I do not understand a cuisine as aseptic as this in Alentejo. The kitchen is the heart of the house, why hide all of its contents? Congratulations to the architects.

  • calle wirsch

    Simple and perfectly done.