Il Salotto boutique
by Gosplan

| 2 comments
 

Italian studio Gosplan inserted a perforated metal gate into a fifteenth century marble doorway as part of their renovation of this fashion boutique in Genoa.

Il Salotto by Gosplan

Gosplan was influenced by the doorways of ancient Italian palaces when designing the perforated gate that marks the entrance to the store, which is located in the city's historic centre.

Il Salotto by Gosplan

"The door is a free interpretation of doors of ancient Genoa palaces," explains the designer. "The small holes are a metaphor for the large ancient nails, while the large hole in the centre replaces the door knocker."

Il Salotto by Gosplan

Called Il Salotto, which means "Living Room" in Italian, the boutique has vaulted ceilings and large windows with a bright blue linoleum floor that contrasts with the rough plastered walls.

Il Salotto by Gosplan

Clothes, bags and shoes hang from white-painted reinforcing rods, which have been bent into angular formations that protrude from the walls and floors.

Il Salotto by Gosplan

Coat hangers and mirror frames are also constructed from the bent rods, along with a cage-like chandelier that descends from the ceiling and a large circular rail from which curtains hang to enclose dressing rooms.

Il Salotto by Gosplan

Brightly coloured cables are strung around the shop with bare lightbulbs dangling loosely from the ceiling.

Il Salotto by Gosplan

The shop counter is made from coloured MDF and features a tiled recess used to display jewellery.

Il Salotto by Gosplan

The same dove-grey coloured tiles are used to create a unifying band around the walls of the boutique.

Il Salotto by Gosplan

The shop is owned by Sara Busiri Vici and Matteo Brizio who also use the space to host small art exhibitions.

Il Salotto by Gosplan

Photography is by Anna Positano.

Il Salotto by Gosplan

Other shops we've recently featured on Dezeen include a boutique with an upside-down living room on the ceiling and a fashion boutique with glass silhouettes of male and female figures that reach out to each other across a tiled floor.

Il Salotto by Gosplan

See all our stories about shop design »

Il Salotto by Gosplan
Floor plan - click for larger image
Il Salotto by Gosplan
Gate detail - click for larger image
  • Zee

    After all that planning the result is just too cheap :(

  • John

    I think they just didn’t hire a professional photograph and didn’t let him completely Photoshop everything like other studios do. I have seeen too many building looking so cheap in real life compared to what was posted on the internet.