Biokilab Laboratories by
Taller Básico de Arquitectura

| 1 comment
 

Spanish architects Taller Básico de Arquitectura hoisted this pair of concrete laboratories in northern Spain onto red metal stilts (+ slideshow).

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

Taller Básico de Arquitectura used the red structures to create flat levels for the box-shaped labs, which sit on a gently sloping site at a technology park in Vitoria, close to Bilbao.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

Two beams cross beneath each block so the columns sit under the middle of each external wall. Each wall features a single square window or doorway.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

The square boxes sit at a slight angle to one another, almost touching but connected by a short bridge that's glazed on the sides and above.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

The first block contains two small rooms and places to sit, while the second is a single open research space filled with work benches.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

Black window frames stand out against the clinical white interior.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

Taller Básico de Arquitectura have also designed a university complex in Zaragoza with a facade of overlapping white scales.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

We've also featured an earthquake-proof research laboratory in Tokyo and the world's first mobile research facility in Antarctica.

See more laboratory design »
See more architecture and design in Spain »
See more concrete architecture »

Here's some additional information from the architects:


Biokilab Laboratories

Two boxes in the air and a structure as architecture

The technologic Park of Vitoria colonises a little bit of nature. The quality of the site and its steepness make us question where to build. Two boxes made from air rise above the slope. The structure become architecture carries on its shoulders these boxes, showing a new plane.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

We investigate new ways of entering new places. Our place appears on a new level, determined by a four-legged and colourful structure. Two hollow boxes of concrete inhabit this new place on the structure. The whole complex in a permanent flight reveals a new gravity.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

Quadruped anatomies

The metallic structure that raises the boxes in the air is a quadruped structure. Its two horizontal elements form a cross inscribed in the square floor of the boxes. The sides of these floors measure twelve and thirteen meters respectively. The horizontal beams where the boxes rest avoid any interlocking.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura

Consequently, the structure is visible in its entirety. The ends of the beams join vertical elements, which become the legs of this quadruped anatomy. Legs are as wide as beams, managing a continuity that makes all the pieces be understood as a unique element. Different lengths of the legs let the slope remain unaltered.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura
Floor plan - click for larger image

The structure of the box

The box is thought as a second structure that replaces walls with beams and roofs with double slabs. The vertical faces of the box are beams as high as the box. These wall-beams have only one hole, defined by the maximum dimensions that let the beams work properly. Outside, the concrete structure is visible on all faces of the box.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura
Long section - click for larger image

Inside, plasterboards cover the structure. The window frame, drawn as a single line, stays hidden between both sheets. The gap between sheets, both in walls and slabs, contains all building systems, as plumbing, electricity, voice and data. This net of systems solves the flexibility needed by the laboratory for its continuous transformation.

Biokilab Laboratories by Taller Basico de Arquitectura
Cross section - click for larger image
  • ADC

    What a horrible section dwg images, you can’t see anything and they’re about 20dpi. Very nice design though, gives a sense of weightlessness to the concrete boxes.