Høse Bridge by Rintala
Eggertsson Architects

| 2 comments
 

Mesh sections in the walls and floor of this Corten steel bridge in Norway provide views of the Suldalslågen river rushing beneath it (+ slideshow).

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

Norwegian firm Rintala Eggertsson Architects designed the bridge to connect the town of Sand with a woodland area that is a popular recreation spot with local residents.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

Inhabitants of the town were invited to vet early proposals for the bridge during a workshop with Rintala Eggertsson Architects and Czech architect Ivan Kroupa.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

"The idea behind the chosen proposal was to establish a horizontal reference line in the landscape, to emphasise the undulant and organic shapes in the bedrock," say the architects.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

Walls with diagonal bracing are clad in sheets of Corten steel and panels of stainless steel mesh, which allow users to look out at the landscape and cause the bridge to glow from within at night when the internal lighting is switched on.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

The enclosed steel volume amplifies the sound of the cascading water, which can also be seen through a steel grate in the floor.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

A small concrete pavilion on the south side of the river can be used as a picnic site or resting place.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

Other bridges we've published recently include Thomas Heatherwick's design for a garden spanning the River Thames in London and a twisting concrete form crossing a river in the Austrian Alps – see more stories about bridges.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

Rintala Eggertsson Architects is constructing a giant treehouse in a Swedish forest for Treehotel and previously designed a 19 square-metre dwelling in Oslo that it describes as "a kind of urban cave". See more architecture by Rintala Eggertsson Architects »

Photography is by Dag Jenssen.

Here's some more information from the architects:


The bridge is located just north of the town Sand in the municipality of Suldal on the west coast of Norway. It is the result of extensive design process which started in 2008 after a design workshop together with Czech architect Ivan Kroupa where the inhabitants of Sand were given the opportunity to make a referendum over some of our initial ideas.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

The bridge connects the town to a vast wooden landscape which is used for recreation by the inhabitants of Sand. This new connection makes the area more accessible for the general public and allows people of all generations to use the area.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

The idea behind the chosen proposal was to establish a horizontal reference line in the landscape, to emphasize the undulant and organic shapes in the bedrock. The bridge consists of two steel lattice beams in corten steel on each side of the walkway, with a system of vertical and diagonal members.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects

The walls are clad with sheets of stainless steel stretch-metal and corten steel. On the south side of the river, after crossing the bridge from Sand, a small pavilion in concrete was made to accommodate for small picnics and pit-stops for passers-by.

Høse Bridge by Rintala Eggertsson Architects
Site plan

An important issue from the very start of the design process was to capture the power of the river running underneath the bridge. This was developed into an enclosed acoustic space above the middle of the river with a view through a steel grate directly down to the river, which gives the visitor a direct connection with this untamed natural element.

  • Desk

    Stunningly gorgeous!

  • https://www.facebook.com/danielosmith Daniel Smith

    Stunning!