Stjepan Radić Square
by NFO

| 2 comments
 

Croatian firm NFO has revitalised the main square in the seaside city of Crikvenica by adding steps, terraces and textured paving to delineate the different zones (+ slideshow).

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_2a

NFO won a public competition to transform the town square, which is linked to a promenade and provides inhabitants with an open public space looking out across the Adriatic Sea.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_6

The architects kept their interventions to a minimum to maintain the views and enable the space to perform various functions.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_3

Trees lining the promenade as it approaches the open plaza continue around its edges, providing shaded terraces for the eateries located along the perimeter.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_11

An existing slope at the back of the site has been converted into a series of steps and terraces that create seating and separate the square from the streets that lead into the city.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_7

A road running between the square and the marina has been paved in cobbles to create a haptic surface that encourages drivers to reduce their speed, while even bumpier cobbles warn pedestrians that they are nearing the road.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_12

"The road is disconnected from the pedestrian zone with tactile barriers in tessellation for safety and to inform about the road without creating a visual barrier towards the sea," the architects explain.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_2

The redevelopment of Crikvenica's public spaces is set to continue with the future renovation of a park and another square elsewhere in the city.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_5

Thomas Heatherwick recently revealed his design for a pedestrian bridge covered with a garden to span the River Thames, while Danish architecture firm BIG used street furniture from around the world and a colourful rubber carpet to transform a public park in Copenhagen, Denmark.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_8

See more landscape and urbanism projects »

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_10

Photography is by Ivan Dorotić.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_4

The architects sent us this project description:


Stjepan Radić Square

The public competition for regulation of the center of Crikvenica was announced in 2011 and the first phase of the project is now completed. After the works on shore line expansion 20 m towards the sea finished in 2012 first phase project, Stijepan Radić Square was completed in 2013.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_13

With finalization of the main city square Crikvenica finally got the first representative public space. Next phases involve regulation of the rest of the city center including the Park of the fallen for homeland and the construction of City pavilion along with another square.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_9

Concept of the square derives from The promenade and its main element, the tree line, one of the main traditions of city Crikvenica, that used to stop at the Stjepan Radić Square. The goal was to patch that crack and, as a result, to reintegrate south-east part of Crikvenica as a cohesive part of the city. That way Crikvenica becomes a central point of the long stretch of seaside promenades between small costal towns Dramalj and Selce and its public contents along the shoreline.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_14

A tree line as a main element of the promenade forms a backbone which collects different public contents creating various ambients along the promenade. Stjepan Radić Square becomes a center towards which all the seaside movement gravitates and, as such, demands a large open space.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_15

The promenade is pulled inside with its public contents (terraces) and along with the tree line it forms the main square with the only clear sea view in Crikvenica. Strong interventions were avoided so that the various usage possibilities on the main square would be possible.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_17

The existing ground height difference is used to differentiate terraces from the open space of the square forming a staircase / sitting area on the contact zone of the square and terraces. Shaded terraces for catering contents became an audience space towards the sea and the square. Over-hangs were put among the tree tops for the protection from the sun and rain without damaging the main (clear) ambient of the square.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_18
Viewpoints

The road as a negative factor with its mild and frequent denivelations "stone waves" in contrast with the square becomes an attraction for the cars and for the pedestrians, enabling comfortable and slow movement of all participants in traffic. The road is disconnected from the pedestrian zone with tactile barriers in tessellation for safety and to inform about the road without creating a visual barrier towards the sea.

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_19
Promenade

Project: Crikvenica Center - Stjepan Radić Square
Programe: Public space
Design year: 2011
Realized: 2013
Location: Crikvenica, Croatia
Surface: 11 974 m2
Client: Municipality of Crikvenica (public architectural competiton 2011)
Architect: NFO
Design team: Kata Marunica, Nenad Ravnić, Dijana Pavić, Tatjana Liktar, Tamara Marić

dezeen_Stjepan Radic Square by NFO_20
Facilities
  • http://dansweeting.com Dan Sweeting

    Mmmm… purpose-built skate-spot.

  • stu_mck

    A piece of well considered urban carpet, poised to invite activity.