Diamond House by
Formwerkz Architects

| 10 comments
 

The front facade of this faceted house in Singapore by Formwerkz Architects is interrupted by a shard of tinted glazing.

Diamond House by Formwerkz Architects

Formwerkz Architects were asked to create a family home that retained the owners' privacy so the building's public-facing sides are predominantly clad in wood but feature carefully placed apertures.

Diamond House by Formwerkz Architects

During the day the tinted glass reflects its surroundings, but at night a warm glow emanates from inside and permits glimpses of the interior.

Diamond House by Formwerkz Architects

The architects explain that the angular form was chosen to make the most of the small site and increase the space available for the garden: "The sloping walls at the corners allow for a smaller footprint while expanding the spatial volume at upper levels."

Diamond House by Formwerkz Architects

A glazed entranceway dissects the building and separates the main living and dining spaces on either side.

Diamond House by Formwerkz Architects

At the rear, the house opens up as large windows and terraces look out onto a sunken garden and a lap pool surrounded by trees.

Diamond House by Formwerkz Architects

A twisting staircase connecting the three floors has an oak-clad handrail on one side to restrict views from the street, while glass is used for the side looking onto the interior.

Diamond House by Formwerkz Architects

Previous projects by Formwerkz Architects include a house with a courtyard shielded by a perforated concrete wall and another with an elevated garden that shelters two bedrooms underneath.

Diamond House by Formwerkz Architects

Other faceted homes we've published recently include a house in Italy with sections that jut out to fit its sloping site and a pair of tapered additions to a nineteenth century house in London.

Diamond House by Formwerkz Architects

See more Formwerkz Architects »
See more Singapore »

The architects sent us the following project description:


Diamond House

The house along Cove Drive in Sentosa sits on a slightly tapered site that faced a man-made lake. Built for a small family that greatly cherish their privacy, the house turns it back on the street and the sides where the neighbours are in close proximity.

Diamond House by Formwerkz Architects

Like a monolith resting over the gardens, the single, faceted volume house the main spaces with their primary view to the waterway.

Diamond House by Formwerkz Architects

The main entrance brings one into the centre of the house with the living and dining space on the sides.

Diamond House by Formwerkz Architects

The upper floors are split in the middle into two volumes that house the daughter and the parent’s bedrooms.

Diamond House by Formwerkz Architects
Basement plan - click for larger image

The basement accommodate the guest room, entertainment, services and garage, lit and ventilated largely by the sunken courtyards.

Diamond House by Formwerkz Architects
Ground floor plan - click for larger image

The massing on grade is kept deliberately small to create more garden spaces within the tight site.

Diamond House by Formwerkz Architects
First floor plan - click for larger image

The geometry is derived from negotiating with the planning parameters imposed on the neighbourhood and the desire to simplify the building form.

Diamond House by Formwerkz Architects
Attic plan - click for larger image

The front and side facades are pared down with openings strategically position to allow optimal daylighting with minimum compromise in privacy.

Diamond House by Formwerkz Architects
Section - click for larger image

The sloping walls at the corners allow for a smaller footprint while expanding the spatial volume at upper levels.

Diamond House by Formwerkz Architects
Front elevation - click for larger image

Like its simple form, few architectural materials were used. The facades are entirely wrapped in iron wood. The interior adopts a lighter palette of oak and travertine.

Diamond House by Formwerkz Architects
Side elevation - click for larger image

At nightfall, fragments of the internal spaces are seen on the facade.

Diamond House by Formwerkz Architects
Rear elevation - click for larger image

The muted, impenetrable volume gradually gives way to the volumes of internal light, revealing the intricacy within.

Diamond House by Formwerkz Architects
Rear elevation - click for larger image

Site Area - 6000 Sqft
Gross Floor Area - 5000 sqft
Completion - Jan 2012

Architect - Formwerkz Architects
Team - Alan Tay , Foo Yuet Yee, Cai Xun
Structure - Portwood & Associates
M&E - PCA
Builder - Sinwah-Apac Construction Pte Ltd

  • tomy

    It’s like Casa da Música in Porto, Portugal by OMA.

  • mf'i

    It is funny. But is it suited? It is not a museum or a public place. It is just a house.

  • Macker

    Damn, someone got the Casa da Música reference in before me.

  • MJD

    Form(doesn’t)werk architects?

  • paraphernal

    A house to love.

  • Carlos Pinheiro

    Casa da Música here too! too bad…

  • fawnster

    I like it. But I also feel like Darth Vader could have grown up in a place like this.

  • Bplusforeffort

    That kitchen feels so awkward.

  • Masthead5

    This is a complete ripoff of OMA’s Casa da Musica or their Y2K House.

    The interior is completely stupid. Why would you do canted walls like that for a house? They do this radical shapes, but then the kitchen design is so conventional. See how the kitchen cabinets do not even try to formalistically engage the canted walls. It just ends vertically and suddenly, and the interstitial space is a wasted space.

    The form is so forced and unnatural; it tries to be Casa da Musica, but failed. This client just wasted his money.

  • Leandro Llorente

    it would be great to have the openings sliced in a manner consistent with diamond cutting and have opportunities where the exterior material folds into the space.