De Lemos by
Carvalho Araújo

| 4 comments
 

The sprawling topography of the Portuguese landscape provided the shape of this restaurant, guest house and wine showroom by architecture studio Carvalho Araújo (+ slideshow).

De Lemos by Carvalho Araujo

Sited just outside the town of Passos do Silgueiros, the building was designed by Carvalho Araújo for Portuguese wine brand Quinta de Lemos as a place where critics and customers can sample and critique different vintages.

De Lemos by Carvalho Araujo

Glass walls angle back and forth to give the concrete building its winding plan, which nestles closely to the rugged forms of the rocky hillside.

De Lemos by Carvalho Araujo

"The building's drawing is developed starting from the topography, based in contour lines," said the architects. "It defines an extensive course that represents the dimension of the territory on which it is placed".

De Lemos by Carvalho Araujo

Visitors arrive at the building after traversing a winding pathway down from the road. Upon entering, they can either head into a large dining room, or make their way to one of three guest bedrooms.

De Lemos by Carvalho Araujo

The wine showroom is positioned just beyond, past a private indoor swimming pool that offers far-stretching views across the vineyards and hills.

De Lemos by Carvalho Araujo

A pair of long staircases tucked behind the building lead up onto the roof, which is covered with paving slabs and functions as a large viewing platform.

De Lemos by Carvalho Araujo

"The building is drawn by the land," added the architects. "Its openings and orientation respect the main points of view over the vineyard, control of natural light and the discretion that is intended."

De Lemos by Carvalho Araujo

Portuguese studio Carvalho Araújo also recently converted an old military police headquarters into an art and culture centre in Braga.

De Lemos by Carvalho Araujo

We also recently published a guest house at the Cloudy Bay winery in New Zealand and have previously featured an Italian winery with huge terracotta vaults and an asterisk-shaped restaurant and winery in China.

De Lemos by Carvalho Araujo

See more wineries on Dezeen »
See more architecture in Portugal »

De Lemos by Carvalho Araujo

Photography is by Hugo Carvalho Araújo.

Here's a project description from the architects:


De Lemos

Answering the request for the conception and design for a gourmet restaurant, we developed the project with the idea of a guest house, private equipment as complement of the first. The group intends to relate to the wine production, and to frame this investment in a global brand strategy, instead of an isolated act in the territory.

De Lemos by Carvalho Araujo

The guest house doesn't have a formal reception; the services create an intimate atmosphere, family like and exclusive. The bedroom is not just the private domain; it includes other spaces of social character, which makes this equipment different from the usual offer of temporary lodging. The bedroom is really a small house.

De Lemos by Carvalho Araujo

The association established with the wine production justifies the restaurant. It includes spaces for wine proofs, and a reserved area to discussion, analysis and wine critic, suggesting a flexible drawing for the space in all these uses.

De Lemos by Carvalho Araujo

The building's drawing is developed starting from the topography, based in contour lines, as a reference to the platforms and the distant association that unites them in time, characteristic of wine's production especially in the Douro and Dão region.

De Lemos by Carvalho Araujo

It defines an extensive course that represents the dimension of the territory on which is placed and is built in a level quota, being the direct result of the topography.

De Lemos by Carvalho Araujo
Site plan - click for larger image

The building is drawn by the land, and its openings, orientations and internal definition of the program respect the main points of view over the vineyard, control of natural light and the discretion that is intended for the group, in spite of its apparent dimension.

De Lemos by Carvalho Araujo
Floor plan - click for larger image

The attractive point where the building is located creates a tension between the existent building and the new construction, being constituted as two poles, forcing the accomplishment of a course to relate them. The implantation of the new construction is just the continuity of that course; a drawing in the landscape, a built course leaning towards the beauty of the linear rhythm of the vineyards.

De Lemos by Carvalho Araujo
Roof plan - click for larger image

Architecture: Carvalho Araújo, Arquitectura e Design
Team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Sandra Ferreira, Emanuel de Sousa, Ana Vilar, André Santos, Liliana Costa, Nuno Vieira, Pedro Mendes, Carlos Santos, José João Santos, Leandro Silva

Client: Celso de Lemos Esteves
Date: 2007 - 2012
Location: Passos do Silgueiros, 3500-541, Viseu, Portugal

De Lemos by Carvalho Araujo
Elevation - click for larger image

Landscape: JBJC - João Bicho e Joana Carneiro, Arquitectura Paisagista, Lda Arquitectura de
Interior Architecture: Nini Andrade Silva
Engineering, management and supervision: Eng.o Carlos Pires
Contractor: Eduardo Oliveira Irmãos, Lda

  • http://www.facebook.com/chuck.anziulewicz PolishBear

    It’s fabulous.

  • Concerned Citizen

    I like the floor plan following the contours.

  • Jasenko

    Nowadays when I see something new, I don’t say “Wow” very often. This time I kinda did.

  • http://www.bolee.com/ Dee Baig

    Wow! The design looks amazing. It highlights that designing is a unique talent. Such talent needs to be encouraged and appreciated. The artist has created a nice ambience in the middle of nowhere. The place may give somewhat of a fictional feeling: when you look inside you will feel as if you are in a modern place but when you look outside at big rocks and rough terrain you will feel as if you are in the country.

    DbaiG
    Bolee.com