Secondary School Ergolding with quadruple-height assembly hall by Behnisch Architekten

| 5 comments
 

This secondary school in Germany by Behnisch Architekten features a spectacular combined quadruple-height atrium and assembly hall (+ slideshow).

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

The foyer acts as the school's entrance, circulation and social hub, with a series of staggered staircases that descend through the space linking the classrooms on the upper floors to the facilities on ground level.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

"The heart of the new, middle school is a large open atrium that serves as an assembly hall, an interior meeting point, and a visual connection between the school’s various departments and functions," said Stefan Behnisch, founding partner at Behnisch Architekten.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

"Through this central hub, students can easily and intuitively find their way through the building from the classrooms in the upper levels down to towards the music and art rooms, gymnasium, cafeteria, and recreational spaces, all situated a ground level."

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

The school, located in the town of Ergolding, 70km northeast of Munich in Bavaria, is arranged over four storeys and the architects designated a different colour for each floor, which can be seen from outside and from the large central foyer.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

Throughout the building, raw concrete and industrial sound insulating panels contrast with smooth, brightly-coloured surfaces and wood used for the benches, staircases and banisters.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

Hallways open up into wider spaces that Behnisch describes as "extensions of the classroom". "These provide the students, teachers and parents with informal meeting points for gathering, planning extracurricular activities, and exchanging information," he says. Breakout areas between clusters of classrooms can be used as alternative teaching spaces.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

Classrooms for the natural sciences on the third floor can be used as large lecture halls or divided with partitions to create smaller rooms.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

The school is surrounded by natural and manmade landscaping, with classrooms looking out onto the playing fields and a nature reserve and pond.

Here's some more information from the architects:


Secondary School Ergolding
Ergolding, 2001-2013

For the beginning of school-year 2013-2014, the District of Landshut has decided to construct a new secondary school (grades 5-12) and gymnasium. The building site sits in the town of Ergolding along the Highway 11/15 beside an existing Special-Education School within a far-stretching natural and artificial landscape. The schools will be nestled together between a nature reserve with a pond, a meadow, several sport fields, a few residences, and a community centre.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

One enters the new building at a central point on the site, approaching from either the north, east or west over an extensive car-free pedestrian landscape. The visitor enters the building directly into a naturally-lit open foyer which functions as the central hub connecting all of the building's four levels. Directly next to the foyer sits the school administration and the teacher's area where they can easily supervise the entrance and the schoolyard simultaneously.

Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten

This large open foyer acts as the heart of the new school, functioning also as the assembly hall, an interior meeting point, and a visual connection between the school's various areas. Through this open hub, students can easily and intuitively find their way from the classrooms on the upper levels down to the music area, gymnasium, cafeteria, and recreation rooms that sit on the ground level. For school events, exhibitions, and theater performances the foyer offers a direct connection to the schoolyard with a view of the nature reserve and the pond beyond.

Site plan of Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten
Site plan - click for larger image

To optimize the natural lighting and temperature of the classrooms, large windows have been oriented to the north. Clusters of classrooms are separated by de-centralized "Learning Stations" where alternative interactive educational opportunities can be developed. The hallways are considered "Extensions of the Classroom" providing informal meeting points for gathering and exchanging information between students, teachers, and parents.

Floor plan of Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten
Floor plan - click for larger image

On the third floor are the areas for the natural sciences; Physics, Chemistry, and Biology. Following advice from educational consultants the Teachers' preparation and work rooms have been divided into smaller units, placed between the individual lecture room and laboratories. For each of the three natural sciences a classroom is planned that can be used as large lecture hall, or can be divided into smaller classrooms with a partition wall.

All in all, here stands a simply structured, technically optimised, open-spaced school building that reacts to and reinforces the qualities of its local community and environment.

Section of Secondary School Ergolding by Behnisch Architekten
Section - click for larger image

Client: District of Landshut
Architect: Behnisch Architekten
Architekturbüro Leinhäupl + Neuber
Competition: VOF 2011, 1st prize
Planning and construction: 2011–2013
Gross: 135,000 sq.ft. (12.500 m²)
Volume: 1,940,000 cu.ft. (55,000 m³)

  • jo

    Amazing school!

  • http://jgomo3.blogspot.com/ Jesús Gómez

    Best investment ever.

  • Rae Claire

    Looks good. Seems built with the eye to be attractive (but not decorated in a silly way) as well as practical. I like the different colours for each floor and the flexible mix of formal and undefined informal spaces. Also, the open views: if a teacher can’t keep the attention of a student from wandering outside, that teacher needs to rethink their method. Again, nice AND simple.

  • Lena

    The interior reminds me of Saunalahti School in Espoo, Finland. But maybe that´s just how schools look like today.

  • Conny

    Congratulations to Mrs. Hoernle.