Silver dome constructed
at a Japanese music college

| 4 comments
 

Japanese practice k/o design studio has designed a bulbous silver building that adjoins a red-tiled rectilinear tower at the Senzoku Gakuen College of Music in Kawasaki (+ slideshow).

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

The freeform building, called Silver Mountain, houses new rehearsal halls, while the Red Cliff tower contains offices, a faculty lounge and student lounge.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

"Free 3D form Silver Mountain and rectangular Red Cliff are designed depending on functional needs to be devoted for rehearsal hall and office, and located at the pivotal point of traffic of the campus, but intended to show the powerful outline of form and contrast of silver and red," said architect Kunihide Oshinomi of k/o design studio.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

A glass canopy spans the gap between the two buildings, which provides one of three pedestrian routes to the rest of the site.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

The exterior of the Silver Mountain is clad in stainless steel plates in a pattern developed using 3D surface analysis to determine the most efficient combination of standard rectilinear tiles and irregular panels used to fill the gaps.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Inside the building, the curved walls create a smooth-sided cave-like foyer which leads to a rehearsal room contained in a central concrete core.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Further rehearsals rooms are located in the basement and on the first floor and feature undulating concrete walls that improve the rooms' acoustic properties.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

A faculty lounge on the ground floor of the Red Cliff building contains boxy armchairs and a separate meeting room, and adjoins a lounge area for students. The upper four floors contain offices.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Photography is by Nacasa & Partners / Atsushi Nakamichi.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

The following information is from the architects:


Silver mountain and Red cliff

First of all I wanted to avoid to be included into the category of architecture called as a *fragmentation or poetry dominant in Japanese cool design trend.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Therefore I intended to look back to the basic principles of architecture, which are form, space and material or colour.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Free 3D form Silver mountain and rectangular Red cliff are designed depending on functional needs to be devoted for rehearsal hall & office, and located at the pivotal point of traffic of the campus, but intended to show the powerful outline of form and contrast of silver and red.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Silver mountain is carefully cladded with stainless steel plate based on precise computer simulation to maximise use of regular size plate. Red cliff is furnished as a random graphic patch-work of 3 different red colours of mosaic tiles.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Interior of Silver mountain is a purely exposure of back side of 3D free form and resulted to create spaces used for a lobby or foyer of each halls like a dramatic cave.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Rehearsal halls interior are also back side of 3D free form but flanked with exposed concrete waved wall for avoiding echo. First floor studio wall show interesting traces of the hitting pattern with this flanked wave wall and 3D free form.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Glass roofed space between mountain and cliff called as a Valley roofed with Cloud of glass is a main pedestrian root for this campus.

Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college

Location: Kanagawa prefecture, Japan
Project: Silver mountain& Red Cliff Senzoku Gakuen College of Music
Design: k/o design studio / Kunihide Oshinomi + KAJIMA DESIGN
Photo: Nacasa & Partners / Atsushi Nakamichi
Site area: 65,744,08 square metres
Building are: 1,437,59 square metres
Total floor area: 5,084,00 square metres
Structure: reinforced concrete construction
Construction period: 2012.04 - 2013.08

Site plan of Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college
Site plan - click on larger image
Basement plan of Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college
Basement plan - click on larger image
First floor plan of Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college
First floor plan - click on larger image
Second floor plan of Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college
Second floor plan - click for larger image
Section of Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college
Section - click for larger image
Cross section curve diagram of Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college
Cross section curve diagram - click for larger image
Panelling diagram of Blob-shaped silver building contrasts with a red tower at Japanese music college
Panelling diagram - click for larger image

Related movie:

| 4 comments

Posted on Sunday, December 22nd, 2013 at 6:00 pm by Alyn Griffiths. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • Alex

    Sorry, but it’s sad to see this… to put the box inside a dome – the best example how it should not be done.

    • asolitarywave

      Totally agree. Check the left over spaces – the worst is to the north on the 2nd floor. If the dome worked acoustically, then there would be a reason for shape making, and possibly even this ridiculous number of bespoke panels. As it is, even the box doesn’t work that well acoustically hence the wobbly wall and acoustic baffles on the ceiling. I like the meeting room in the red cliff though. Those panels (with books? acoustic baffles? are elegant).

  • Mikey

    All the hype about suggestive architecture by Zaha Hadid in Qatar, but nobody has a problem with the boob?

  • Feddy

    Don’t know what type of boobs you’ve been dealing with…