Oller & Pejic's Desert House designed
to look "like a shadow"

| 7 comments
 

This all-black house in the Yucca Valley desert was designed by Los Angeles office Oller & Pejic to look "like a shadow" (+ slideshow).

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Located within the borders of the Joshua Tree National Park, where sunlight is often painfully harsh, Desert House was designed by husband and wife architects Monica Oller and Tom Pejic as a volume that would be easy to rest the eyes on.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

They explained: "Our client had given us a brief but compelling instruction at the start of the process - to build a house like a shadow."

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Despite its remote rural location, the house was constructed on a site that had been flattened in the 1960s. This meant the building couldn't be staggered down the slope and was instead designed with a mostly level floorplate that ends at the edge of a precipice.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

"The house would replace the missing mountain that was scraped away, but not as a mountain, but a shadow or negative of the rock," said the architects, explaining how they imagined the design early on in the process.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

The two wings of the house sprawl out across the site, framing various outdoor spaces. A courtyard is sandwiched between the bedrooms and living spaces, while a swimming pool sits in the south-east corner and a sheltered triangular patio points northwards.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

"We wanted the experience of navigating the house to remind one of traversing the site outside," added Oller and Pejic.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

The open-plan living room and kitchen forms the the largest space of the house. Floor-to-ceiling windows open the space out to the courtyard and offer panoramic views of the vast desert landscape.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Both this space and the adjoining bedroom wing feature black walls inside as well as out, intended to create a "cave-like feeling".

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

"During the day, the interior of the house recedes and the views are more pronounced. At night the house completely dematerialises and the muted lighting and stars outside blend to form an infinite backdrop for contemplation," said the architects.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Here's a project description from Oller & Pejic:


Black Desert House

Oller & Pejic Architecture is a husband and wife architecture partnership located in Los Angeles, California.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

This project began with an e-mail and a meeting in fall of 2008 for a house in Yucca Valley, which is located near Palm Springs, east of Los Angeles in the high desert near the Joshua Tree National Park.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

We had completed two projects in Yucca Valley and occasionally received inquiries about projects in the desert. In the midst of the economic downturn typically these inquiring led nowhere. We had just had our second child and things were looking rather uncertain. We decided to meet with Marc and Michele Atlan to see if their project was a reality. Even from the first communications, Marc's enthusiasm was noticeable.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

After the first meeting, we found that we shared a common aesthetic and process and after seeing the property we knew this was a project like nothing else we had done, really almost a once in a lifetime opportunity. There was no looking back, we immediately began work on the house.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Beyond the technical and regulatory challenges of building on the site - several previous owners had tried and given up - there was the challenge of how to build appropriately on such a sublime and pristine site. It is akin to building a house in a natural cathedral.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Our client had given us a brief but compelling instruction at the start of the process - to build a house like a shadow. This had a very specific relevance to the desert area where the sunlight is often so bright that the eye's only resting place is the shadows.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Unfortunately, the site had been graded in the 1960s when the area was first subdivided for development. A small flat pad had been created by flattening several rock outcroppings and filing in a saddle between the outcroppings. To try to reverse this scar would have been cost prohibitive and ultimately impossible. It would be a further challenge to try to address this in the design of the new house. The house would be located on a precipice with almost 360 degree views to the horizon and a large boulder blocking views back to the road.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

A long process of research began with the clients showing us images of houses they found intriguing - mostly contemporary houses that showed a more aggressive formal and spatial language than the mid-century modern homes that have become the de-facto style of the desert southwest.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

We looked back at precedents for how architects have dealt with houses located in similar topography and found that generally they either sought to integrate the built work into the landscape, as in the work of Frank Lloyd Wright and later Rudolf Shindler or to hold the architecture aloof from the landscape as in the European modernist tradition of Mies van der Rohe. While on a completely virgin site, the lightly treading minimalist approach would be preferred, here we decided that the Western American tradition of Land Art would serve as a better starting point, marrying the two tendencies in a tense relationship with the house clawing the ground for purchase while maintaining its otherness.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

The house would replace the missing mountain that was scraped away, but not as a mountain, but a shadow or negative of the rock; what was found once the rock was removed, a hard glinting obsidian shard.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

Concept in place, we began fleshing out the spaces and movement through the house. We wanted the experience of navigating the house to remind one of traversing the site outside. The rooms are arranged in a linear sequence from living room to bedrooms with the kitchen and dining in the middle, all wrapping around a inner courtyard which adds a crucial intermediate space in the entry sequence and a protected exterior space in the harsh climate.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"
Site plan - click for larger image

The living room was summed up succinctly by Marc as a chic sleeping bag. The space, recessed into the hillside with a solid earthen wall to lean your back against as you survey the horizon is a literal campsite which finds its precedent in the native cliff dwellings of the south west.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"
Floor plan - click for larger image

The dark colour of the house interior adds to the primordial cave-like feeling. During the day, the interior of the house recedes and the views are more pronounced. At night the house completely dematerialises and the muted lighting and stars outside blend to form an infinite backdrop for contemplation.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"
Section - click for larger image

The project would never have come about without the continued efforts of the entire team. The design was a collaborative effort between Marc and Michele and the architects. The patience and dedication of the builder, Avian Rogers and her subcontractors was crucial to the success of the project. Everyone who worked on the project knew it was something out of the ordinary and put forth incredible effort to see it completed.

Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"
North elevation - click for larger image
Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"
West elevation - click for larger image
Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"
South elevation - click for larger image
Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"
East elevation - click for larger image
  • Arjay Cee

    If I were the average iguana they’ll have for a neighbour, I’d wonder why someone dumped an ebonised sci-fi fortress in the middle of my lovely desert.

  • spadestick

    Nice house. Pity it doesn’t looks like a shadow as intended to be.

  • janey

    Why do so many moan? I think it is absolutely wonderful. Beautiful. Well done.

    • Igor Pismensky

      I too LOVE the house. Black is my favourite colour. However, if I wanted a true shadow I would have gone for some shade of grey or tried for a mirage look and made the building out of a reflective surface. I’m a midwesterner so wonder what do the sand storms do to glass? Is etching a problem?

  • Concerned Citizen

    So, painting your house solar collector black in the desert is what makes it a shadow? Shadow of what, another house? This qualifies as a failure to meet the stated program.

  • Leiurus

    May be because fabric do not accumulate heat anywhere as near as solid materials do? I like the house, although as pointed out by others it does not relate to the original concept (the shadow) by anything else than being black, but you’ll probably be able to fry eggs on the walls hours after sunset.

  • h30

    I actually think it may be worth a thought. Less glare during the day and maximum radiation of heat at night. If adequate cross ventilation was possible I doubt the colour of the walls would affect general air temperature greatly as it would need to circulate at a good rate irrespective of the colour. And it looks cool!