March Studio adds thousands of timber planks
to staircase of Canberra's Hotel Hotel

| 8 comments
 

Lengths of reclaimed timber envelop the grand staircase that Melbourne office March Studio has created at the entrance to Hotel Hotel in Canberra, Australia (+ slideshow).

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_new-sq
Photograph by John Gollings

March Studio was commissioned to design the lobby for the Nishi building – a mixed-used development in Canberra's arts and culture precinct New Acton. The grand staircase links the apartment blocks with the hotel, whose design was developed by 50 artists, designers and makers including Japanese studio Suppose Design Office.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_4

The space features thousands of pieces of recycled wood, which are fixed around the walls and ceiling to create irregular patterns around the building's precast concrete pillars.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_5

"Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces," said March Studio in a statement. "Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls."

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_2

The lengths are supported by steel rods that run from the ceiling to the ground floor, while sparser clusters of timber-covered steel rods line the front of the entrance.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_6

Each tread of the staircase is made up of three different types of glue-laminated timber profiles. "In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration," said the studio.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_3

Longer lengths of timber profiles protrude from the middle of the staircase to create an illuminated central balustrade.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_10

The staircase leads up to the hotel lobby and bar, which occupies two floors of the building. Here, chunky lengths of concrete and timber create bulky pieces of furniture, while decorative lighting fixtures hang from the ceiling and circular skylights bring in daylight from overhead.

Grand staircase in the Nishi building, Canberra by March Studio

Photography is by Peter Bennetts unless otherwise stated.

Here is some more information from the architects:


Nishi & HotelHotel

Located in NewActon, a diverse new precinct in Canberra, Nishi Commercial is a major new development housing government departments, private offices, a cinema and cafes. The lobby, designed by March Studio, projects a unique identity through thousands of lengths of repurposed timber, blurring boundaries while directing views and movement.

Grand staircase in the Nishi building, Canberra by March Studio

A grand stair - the stage for performances as much as idle procrastination - leads up to the HotelHotel lobby and bar. In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration. Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces. Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls.

Grand staircase in the Nishi building, Canberra by March Studio

The stair links Nishi Commercial to Nishi Residential, a multi-storey apartment building, housing two floors of hotel rooms, wrapped around a central courtyard and light well. The ground floor contains HotelHotel's lobby, reception, concierge and bar, as well as retail and hospitality tenancies.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_18
Ground floor plan - click for larger image

On the ground floor of the boutique hotel, March Studio was engaged to create spaces which encouraged residents, guests and visitors to linger in what can oen be a transient space.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_20
Staircase plan - click for larger image

The walls in the hotel lobby - and the seating, the benches, the counters - are an attempt to bring the handmade into the rigorous, polished building around it. Materials - custom gluelam timber, precast concrete beams - are allowed to sit, unadorned, stacked in a simple manner, overlapping, their joints overrunning and poking out. The singular system - the same for both materials - is stretched where needed, opened where useful, broken where forced.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_21
Staircase long section

A large space is enveloped in this manner and then diffused, variegated by operations within these rules, to allow for spaces which have their own character. Doors that are part opening, part display, continue this language in apparently weightless steel. This steel is picked up to lighten the bar, where stacked concrete props up sleek steel, which weaves into and halts the flow of suspended timber bursting up the stairs from the commercial lobby.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_22
Staircase section

Above the seating in front of the bar, large holes have been punched into the concrete slab capping the space. These portholes allow glimpses into the courtyard above and natural light to enter the space.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_23
Facade section

The main entrance to Nishi Residential, opposite the linking stair, was also part of March Studio's brief. Outside is a canopy which shrugs off its weight with flowing timber recalling the Commercial Lobby. The entrance airlock is lined on two walls and ceiling with what could be steel punchcards for an ancient mainframe.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_19
Staircase balustrade structure

Filling the gaps punched in these steel sandwich panels are amber marbles, thick glass which filters the light and warms the space.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_16
Diagram showing different lengths of timber

The directionality of the commercial lobby is mirrored here, in the lines of punched holes on wall and ceiling, which scatter across the rear wall and flow into the stacked timber of the HotelHotel library.

Client - Molonglo Group
Builder - CBD Contracting Pty Ltd
Engineer - Co-Struct Structural & Civil Engineers
Lighting - Point Of View
ESD - Arup
Landscaping - Oculus
Art and custom furniture - Broached Commissions
FF&E - Don Cameron
Signage - Clear Design
Services Engineer - Arup
Kitchen Consultant - RBD Design

  • Concerned Citizen

    All that timber is also called kindling.

  • mrco

    Love it!

  • Leo

    I find it beautiful. However, I would be concerned about all the dust accumulanting on those flat surfaces.

  • Dan Sim

    Stayed in that hotel last month. The effect is very striking when walking down the stairs.

  • rock

    In case of fire look for burning staircase!

  • keithwwalker

    Consuela will need more lemon Pledge…

  • Londoner

    Wasn’t this project done by FKA Architecture + Interiors?

  • strout

    In the wee house of the night, a sleepless guest rolls hundreds of balls of twine between slats of wood….