Jakob Gomez renovates Monterrey apartment
with yellow circulation space

| 2 comments
 

Mexican architect Jakob Gomez has renovated a 1970s apartment in the mountainous area surrounding Monterrey, Mexico, using bright yellow to mark out the circulation space in the centre (+slideshow).

Chipinque-–-Apartment-Renovation-by-Studio-Jakob-Gomez_dezeen_sq

The 61-square-metre apartment, built as affordable housing in the 1970s, suffered from a dark and confusing layout, so the young couple who own it asked Gomez to reorganise the space and re-connect it to its setting.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

"We wanted to create an exterior experience in the space," Gomez told Dezeen. "The owners want to start a family soon, and also want to experience the outdoors in the social area, so we agreed to make a radical rearrangement and really exploit all areas with natural sunlight."

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

A wall of windows stretches the width of the open-plan kitchen, dining area and living space, offering panoramic views of the dramatic setting in Chipinque, which is part of the Sierra Madre Oriental mountain range. In summer, the owners can open all these windows up, transforming the apartment into a terrace-like space.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

A hallway and storage area separates the social spaces from the private sleeping and bathing areas, and are finished in bright yellow as a contrast to the main living space.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

"The yellow central hall acts as a transition between the common spaces, and the owners wanted to make it notable," said Gomez.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

Rather than sticking to standard white walls, Gomez chose rough materials and finishes for the interior, in order to mirror the building’s natural surroundings.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

"The range of pigments and materials used in the space is linked to the exterior – the mountains, limestone, and wood. The colours were based on bringing the exterior natural materials indoors, to make the space a continuation of the outer environment," he said.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

All furniture was custom-made from Jakob Gomez’s latest furniture collection, except the chairs, which are from the owners' personal collection.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

Photography is by Groovy Chaos.

Here’s some more text from Jakob Gomez:


Chipinque apartment renovation by Studio Jakob Gomez

Monterrey is well known for its imposing-scale mountains. Located in Chipinque, part of the Sierra Madre Oriental, this project offers unique panoramic views of the valley and the surrounding nature.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

Built in the 70s, the building complex was intended to provide affordable housing in the area. With only 61sqm (approximately 657 sqft), the goal was to update the nearly 40-year-old concrete structure by reorganising the layout and rethinking natural light, materials and finishes.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

The rearrangement of areas (kitchen, living, dining and bedrooms) orbit around a centre (yellow) foyer, and mirrors the materials throughout.

Chipinque apartment renovation by Jakob Gomez studio

All finish materials were carefully selected to reflect the characteristic colour shades and materials provided by the local limestone and pine wood.

  • Concerned Citizen

    Plans may help us understand the random column placement.

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    A bit too stark on the palette, despite the cheerful contrast provided by the yellow element.