Equestrian centre on Australia's south coast
features a curving rammed-earth wall

| 15 comments

A curving wall of rammed earth channels a stream of water around the edge of this horse riding centre near Melbourne, by London studio Seth Stein Architects and local firm Watson Architecture + Design (+ slideshow).

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

Located on the Mornington Peninsula just south of Melbourne, the equestrian centre is framed by the reinforced wall of rammed earth – a material created by building up layers of compressed soil.



Equestrian Centre by Seth Stein Architects

The wall runs along the entire rear facade of the building and extends out to meet a small pool of water where horses can cool off. A groove in the top of the wall integrates a stream that flows out to create a simple fountain.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

"We are interested in working with ecological materials that will harmonise with the surrounding context and provide very little maintenance," studio founders Seth Stein and Robert Watson told Dezeen.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

"Reinforced rammed earth – a low-moisture mix of natural soil and cement compacted around reinforcing bars – is used quite extensively in Australia and in particular in regional Victoria."

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

"It's more cost-effective than off-form concrete and, once a 600-millimetre tier of wall is compacted, the wall is structurally stable and able to take load, as opposed to a wet-formed concrete wall that typically requires 28 days to reach its design strength," they said.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

The project was commissioned by a client based in the UK, so it made sense for the two architects to collaborate on the design. The brief was to create a complex sympathetic to the surrounding rural landscape, but also one that would be durable against the elements.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

The building's curving plan, which is shaped like a back-to-front J, allowed stables and other rooms to be arranged in a simple row around the southern edge of the site. They wrap a semi-circular lawn that functions as a paddock, as well as a large arena for jumping and event practice.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

In addition to the lawn, a patch of gravel provides an area for tying up horses. It sits alongside the pool of water, which offers the animals a place to cool down and have a drink.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

"The crescent shape provides a relatively compact plan form, given that stables are invariably arranged around communal external spaces," said the architects.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

The building was constructed with a primarily timber framework. Partition walls were also created using wood, offering a warm contrast to the pale grey of the rammed earth, while zinc was used to create the slender mono-pitched roof.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

There are six stables in total, as well as a feeding room, a laundry area and a tack room where items including saddles and bridles can be stored on hooks along the earth wall.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

A separate barn, also sheltered beneath the zinc roof, creates space for stable vehicles, plus straw and hay storage.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects

The site had to be levelled and drained before construction could begin. This enabled the creation of a small lake near the centre, with a bird island sanctuary at its centre. There are also underground tanks for storing and recycling rainwater.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects
Photo by Justin Smallman

Photography is by Lisbeth Grosmann, apart from where otherwise indicated.

Equestrian Centre by Seth Stein Architects
Site plan – click for larger image
Equestrian Centre by Seth Stein Architects
Ground floor plan – click for larger image
Equestrian Centre by Seth Stein Architects
Roof plan – click for larger image
  • spadestick

    Barragan goes rammed earth, timber and gentle curves! Graceful and elegant.

  • Rafael

    That’s a happy and relaxed horse, the project’s a winner for me.

  • n101

    Beautiful work. Well done.

  • thepixinator

    I love this! It’s the perfect marriage of form and function. The horses must love it as well; I bet they’ll have a blast in the water under that beating sun. And for providing drinking water, it sure beats filling up an old trough with a hose.

  • AnnaMo

    Elegant, yes, but I can only see it as a curved Barragan’s Cuadra San Cristobal.

  • LOW

    Barragán would approve.

  • a mexican

    Barragan.

  • clou

    Elegant yes, but the Barragan reference seems pretty superficial. There is water coming out of a wall and there is a horse in a pool, but beyond that what makes this like the Cuadra san Cristobal?

    • me

      Isn’t a horse in a pool and water coming out of a wall enough?

      • clou

        Sure, it’s enough if we’re talking about image, but not if we’re talking about a designed space.

  • #orginalthinking is so passe

    Just read an article about the world’s most-copied stool and then saw this? Shouldn’t the fountain wall be a deep pin? Nice to see I’m not the only one who thinks this a wee bit more than just a homage to Barragan.

  • Gregory Pavell

    Took a page out of Barragan… Sigh. Well, it is nicely done, though… I gotta go.

  • Kt

    This has to be one of the most beautiful architectural responses I’ve seen.

  • Dave

    There’s just something about classic modern architecture when done right. Solid project in every sense of the word.

  • mexmex

    Aussie version of Barragan…