Casa en el Campo by Benjamín Murúa and Constanza Infante S

Here are some photographs taken by Cristobal Palma of Casa en el Campo, the renovation of a house near Cuesta Lo Prado, Chile, by architects Benjamín Murúa and Constanza Infante S.

cam-mur-013.jpg

The architects aimed to emphasize typical features of early twentieth century Chilean houses, including the existing open corridor and gallery.

cam-mur-012.jpg

The renovation involved adding an L-shaped extension composed of three new bedrooms and a living room.

cam-mur-002.jpg

The following information is from Murúa:

--

The expansion and renovation project of the countryside house is located on the road to Cuesta Lo Prado, on Curacavi city (Metropolitan Region).

cam-mur-010.jpg

The building sits on a plain between the hills and the valley on a widely open space overlooking the hills on the east and the valley on the west. Requirement was to expand the house adding 3 bedrooms and a sala but keeping the existing geometry intact.

cam-mur-011.jpg

The objective of the project was to reuse and emphazise some elements of the Chilean houses of the early 20th century present in the pre-existing building like patios, galleries and open corridors.

cam-mur-027.jpg

The house had an “L” shape layout housing a sequence of bedrooms with a gallery on the east side and a open corridor on the west. This 2 circulations were used and extended to the north so as to integrate all with a second “L”where the new bedrooms and sala were included, connecting the old part with the new one with a threshold.

cam-mur-026.jpg

With this operation, the gallery took the place of the core circulation connecting all the areas but also as place to stay because of its width and orientation to the morning sun and the hills. On the other side, the corridor was extended to the garden overlooking the valley and protected from the heat during summer days. The bedrooms and the sala surround a patio that being enclosed becomes an inner court as an extension of the sala.

cam-mur-001.jpg

Once the gates that contain the space are opened, the garden blends with the geography of the hill, bringing it into the project.

cam-mur-008.jpg

The configuration of the house allowed working with open corridors, galleries and patios and to give it a fresh look contemporary materials were used like glass, steel, wood and concrete.

cam-mur-014.jpg

The sofits disappeared and special constructive details were used on the joints between the windows and the roof taking advantage of the lightness of the materials.

cam-mur-017.jpg

Architects: Benjamín Murúa A - Constanza Infante S.
Locaction: Lo Prado, Curacaví, RM.
Estructural Engineer: Luis Ignacio Correa P.
Construction company: Carlos Torres U.
Plot Surface: 3985 m2
Built Surface 415 m2
Project Year: 2006
Construction Year: 2007-2008.
Photography: Cristóbal Palma

cam-mur-018.jpg
cam-mur-019.jpg
cam-mur-020.jpg
cam-mur-024.jpg
cam-mur-025.jpg