River Café by Stuart Forbes and Richard Rogers

Stuart Forbes Associates and Richard Rogers have redesigned the famous River Café in London, UK.

rivercafe-3.jpg

The redesign unites kitchen and dining room and features a large wood-fired oven.

rivercafe-2.jpg

The restaurant, owned by Ruth Rogers and Rose Gray, temporarily closed earlier this year following a fire.
Photographs by Grant Smith. The following is from Stuart Forbes Associates and Richard Rogers:

--

New look River Café unveiled

The River Café, one of London’s most celebrated restaurants, opened its doors on 6 October after a £2 million redesign by Stuart Forbes Associates and Richard Rogers. Following a fire earlier this year, co-owners Ruth Rogers and Rose Gray commissioned Stuart Forbes and Richard Rogers to design the space with a new open kitchen, private dining room and cocktail bar.

rivercafe-4.jpg

“The dynamic relationship between the chefs, the kitchen and the public is a focal point of the design” says Stuart Forbes.

rivercafe-5.jpg

Significant additions also include a kitchen table within the working kitchen zone and a glass enclosed cheese room based on a classic Italian design. The kitchen is now completely open to public view, enabling diners to observe chefs in action. A notable addition is a new wood burning oven, dominating the dining room and kitchen. Manufactured by the Italian firm of Valoriani, this type of oven – made in Reggello, in the hills of Tuscany 25 km southeast of Florence – is key to the preparation of The River Café’s many dishes.

rivercafe-6.jpg

Commenting on the re-design, Richard Rogers states: “Stuart and I set out to make distinctive but subtle changes – we have significantly remodelled The River Café while respecting its visual identity and retaining its original elegance.”

rivercafe-7.jpg

Visitors familiar with the restaurant will also find that a new reception desk has been introduced: constructed of vivid yellow ‘Corian’ and dramatically top-lit, this new area is located next to The River Café bar, which has now been adapted and enhanced with a new back-lit bottle display. Behind the scenes, the bathrooms have been re-planned and reconstructed, with fluorescent primary colours and significantly increased space.