Roosendaal Market Square Pavilion by René van Zuuk Architekten

René van Zuuk Architekten have completed a pavilion for the pedestrianised central market square at Roosendaal in the Netherlands.

roosendaalpavilion7.jpg

The pavilion, built over the entrance to an underground car park, features a rooftop performance area.

roosendaalpavilion14.jpg

The pavilion also houses shops and offices.

roosendaalpavilion15.jpg

The pavilion and car park are elements of ongoing improvements to the square, which was pedestrianised in 2001.

roosendaalpavilion8.jpg

Over the main car park entrance, the cantilevered south aspect of the pavilion allows natural light to penetrate the two underground levels.

roosendaalpavilion3.jpg

Photographs are by and copyright of Christian Richters.

Here's further information from René van Zuuk Architekten:

--

In 2001 the city of Roosendaal (a provincial town in the southwest of the Netherlands) decided to ban cars from the New Market in the centre of town by building a huge two storey underground parking.

roosendaalpavilion2.jpg

In order to create a new public square the city of Roosendaal asked the urban design office Quadrat to make a proposition.

roosendaalpavilion6.jpg

In their scheme they proposed to pave the square with red and brown brick, plant 15 trees, make three exits for the underground parking and as the most visible and important element they proposed a restaurant and coffee  pavilion in the form of an oval.

roosendaalpavilion12.jpg

In 2005 a public design and construction bidding for contractors was organised. Just before they had to submit their entry to the city, the municipality decided to include the pavilion as well.

roosendaalpavilion5.jpg

Therefore they asked the office of Rene van Zuuk to make a design for the pavilion including the contract drawings over a very short span (5 weeks), due to these limitations there was no time to make big changes in the urban scheme and the location and the form of the pavilion was copied from the original urban proposal.

roosendaalpavilion10.jpg

The idea behind the urban proposal was that the pavilion would divide the square in two parts in such a way that you would still have the feeling of being on one big square.

roosendaalpavilion9.jpg

Because of the market activities which occupy the entire square twice a week, the terraces of the pavilion needed to be placed above the ground floor.

roosendaalpavilion1.jpg

Originally the terraces could only be reached by going through the pavilion.

roosendaalpavilion4.jpg

Rene van Zuuk decided to make the terraces accessible from the outside of the building as well so you can walk from the square up onto the sloped roof to the terraces letting the roof become a public area.

roosendaalpavilion16.jpg

The entrances from the roof to the building are made by cuts in the sloped surface giving every floor its own terrace.

roosendaalpavilion18.jpg

The rest of the roof acts as a big stage which allows artists to give a performances in front of the building.

roosendaalpavilion19.jpg

On the south side the pavilion reaches its highest point. This part of the building cantilevers over the main entrance of the parking garage allowing daylight to penetrate deep into the two levels below.

roosendaalpavilion20.jpg

In order to make the cuts in the roof and to accommodate the cantilevering part of the building, the structure is made by a simple braced steel grid of 4.2m x 4.2m and 3 m high.

roosendaalpavilion21.jpg

The orientation of the grid coincides with the location of the entrance of the main shopping passage. This results in a new direction on the square making the space more dynamic.

roosendaalpavilion22.jpg

The original square dates from just after the war until the 1970's, the architecture was cold and the color monotonous. The new urban scheme is warm in nature thanks to the trees and use of brick.

roosendaalpavilion23.jpg

It was obvious that the pavilion should  blend in with this character and therefore wood was the most appropriate choice of material.

roosendaalpavilion24.jpg

Because the quality of most of the original buildings around the pavilion is not that high, the urban scheme and the new pavilion have to work together as a catalyst to upgrade this part of the city.

roosendaalpavilion25.jpg

Location: City Center Rossendaal  / NL
Client: Gemeente Roosendaal / NL
Program: Pavilion – shops/lunchroom/office / entrance for parking area

roosendaalpavilion26.jpg

Office: René van Zuuk Architekten b.v., Almere  / NL
Design: René van Zuuk
Members of the design team: Jorrit Spel, Chimo Villa Belda

roosendaalpavilion27.jpg

Usable floor area: 620 m2
Built-up area: 518 m2

roosendaalpavilion28.jpg

Start of design: 06/2005
Completion: 06/2009

roosendaalpavilion29.jpg
roosendaalpavilion30.jpg
roosendaalpavilion31.jpg
roosendaalpavilion32.jpg