Folly by Philip Baumhauer

Folly by Baumhauer

Photographer Julien Lanoo has sent us his photos of this wooden folly with mirrored shutters in the mountains of southern Germany by Berlin studio Baumhauer.

Folly by Philip Baumhauer

The pavilion has a series of deeply set openings and niches that double up as seating, and a ladder leading up to a roof terrace.

Folly by Philip Baumhauer

The entire structure is clad in larch boards, while the shutters are made from polished stainless steel.

Folly by Philip Baumhauer

All photographs are by Julien Lanoo.

Here's some more from the architects:


Folly

The pavillion, which was comissioned privately, was originally conceived and planned as a tea house.

Folly by Philip Baumhauer

In the course of the planning phase, the project evolved into a decorative and ornamental structure that was given a new purpose.

Folly by Philip Baumhauer

It grew into a Folly of the kind that populated 18th century landscaped gardens in England  and 
turned into an edifice without a clear definition - a larger than lifesize abstract piece of furniture.

Folly by Philip Baumhauer

Niches in the facade, the roof as well as the interior, where cushions await, invite reposal.

Folly by Philip Baumhauer

The exterior consists of planed boards of larchwood, whose smoothness contrast with the weathering process.

Folly by Philip Baumhauer

No flashing (cover sheet), socket or visible attic detract from the sharp edges and solidity of the structure - in part to ensure that the aging process will appear completely homogeneous.

Folly by Philip Baumhauer

When not in use, the pavillion is closed with shutters made of highly polished stainless steel.

Folly by Philip Baumhauer

In this way depth is achieved not only by structural means but in an imaginary and illusional way using the reflecting qualities as a mirror.

Folly by Philip Baumhauer

Material: larch wood, oriented strand board, highly polished stainless steel
Completion: June 2010
Location: Southern Germany

Folly by Baumhauer Gesellschaft von Architekten

See also:

.

Trail House
by Anne Holtrop
Dominey Pavilion
by Lightroom Studio
Wood Pavillion
by Hui and Wong