Kiri’s House by Atelier Riri | Dezeen

Search results:

Kiri's house by Atelier Riri

Kiri’s House by Atelier Riri

Indonesian architects Atelier Riri have designed this house in the dense residential area of Bintaro in Jakarta, Indonesia.

Kiri's House by Atelier Riri

Kiri's House is a compact residence built on only 90 square metres of land.

Kiri's House by Atelier Riri

Made of four interlocking boxes, the house has an open deck down one side with glass doors illuminating the rooms within.

Kiri's House by Atelier Riri

Floor to ceiling curtains and wheeled furniture allow for work and leisure spaces to be hidden or revealed when needed.

Kiri's House by Atelier Riri

Photographs are by Fernando Gomulya.

Kiri's House by Atelier Riri

Here's more information from the architects:


Atelier Riri

In Indonesian, Kiri means left.  An analogy to represent the shape of a house that give an impression as if it’s leaning to the left.

Kiri's House by Atelier Riri

Kiri’s House is an application of a design for a house that refers to the owner’s personal character with compact rooms to create practical living. With an area of land 6x15 meters, this house was designed to be functional.

Kiri's House by Atelier Riri

Shape no longer became our first priority. Building mass, in fact, took the simplest form, four side geometry.

Kiri's House by Atelier Riri

Rooms were programmed to suit the owner’s cultural life. It creates open space which was the result of spatial integration and reduction of needs that was considered less important to be placed on ground level.

Kiri's House by Atelier Riri

Equipped with moveable furniture (wheeled), the area on ground level then provides space for complex activity.

Kiri's House by Atelier Riri

Meanwhile, private area on the second storey is equipped with built-in furniture.

Kiri's House by Atelier Riri

Both levels are bound with a corridor that takes a shape like a sidecourt on the right side of the building.

Kiri's House by Atelier Riri

That way, the building looks like it has only 4.65 meter width, leaning to the left. On the side of the sidecourt, there’s an open space.

Kiri's House by Atelier Riri

See also:

.

House in Fukuyama
by Suppose Design Office
Playhouse by
Aboday
House in Ekoda
by Suppose Design Office