Studio R-1 by architecten|en|en | Dezeen

Search results:

Studio R-1 by architecten|en|en

Studio R-1 by architecten|en|en

Dutch studio architecten|en|en have created a home office in Eindhoven by wrapping a garage in corrugated aluminium.

Studio R-1 by architecten|en|en

Tiny perforations pierce this ridged metal exterior to make it partially see-through.

Studio R-1 by architecten|en|en

Daylight filters into the room through a south-facing skylight that separates the new and existing roofs.

Studio R-1 by architecten|en|en

Shutters fold back from the facade to reveal sliding glass doors that lead onto a projecting platform outside.

Studio R-1 by architecten|en|en

The refurbished garage is now named Studio R-1 and is used as a workplace for a furniture designer.

Studio R-1 by architecten|en|en

Other interesting buildings on Dezeen clad in corrugated metal include an artists studio in Australiaa steel-clad gallery and studio in France and a film storage bunker in England.

Studio R-1 by architecten|en|en

Photography is by Post & Van Leeuwen.

Here's a few more words from the architects:


Studio R-1

A Villa build for a former Philips executive in a green suburb of Eindhoven named ‘Schuttersbosch’ gave designer Hugo de Ruiter the perfect possibility to combine living and working with the existing indoor garage used as studio space.

Studio R-1 by architecten|en|en

“I don’t want to feel like I am working in my garage” was the main goal of the assignment. The solution was found in adding a mask-shaped volume to the existing garage. By covering this with a perforated corrugated aluminium skin  as mono material for the walls and the roof, a subtle continuation of the clay-roofing of the existing home arises. A  collar of galvanized steel that acts as a terrace boundary highlights the disengagement of existing and new.

Studio R-1 by architecten|en|en

On the interior the addition provides extra floor-space and height. An abundance of daylight can enter the studio through a south faced strip of glass dividing the addition from the existing roof.

Studio R-1 by architecten|en|en

Architect: architecten|en|en
Location: Eindhoven, The Netherlands
Client: Hugo de Ruiter Design
Project year: 2011