Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snohetta

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

The rippled timber core of this reindeer observation pavilion by architects Snøhetta mirrors the curves of the surrounding Dovre Mountains in Norway.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Above: photograph is by diephotodesigner

Named the Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion, the building is used as an education centre by charity the Wild Reindeer Foundation.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

A rectangular steel frame contains the pavilion and a glazed wall lines the observation area.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Norwegian ship-builders constructed the curved timber centre from pine beams, which were milled using digital models and then pegged together.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Visitors to the pavilion can sit on the wooden form, where they are warmed by a suspended furnace.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Earlier this year Snøhetta also revealed their proposals for an extension to the San Francisco Museum of Modern Art - see more stories about the firm here.

Photography is by Ketil Jacobsen, apart from where otherwise stated.

Here's a bit more text from Snøhetta:


Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the Snøhetta mountain massif.

The 90m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes. A 1,5km nature path brings visitors to this spectacular site, 1200 meters above sea level.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Background

Dovrefjell is a mountain range that forms a barrier between the northern and southern parts of Norway. It is home to Europe’s last wild reindeer herds and is the natural habitat for many rare plants and animals. A long history filled with travellers, hunting traditions, mining, and military activities has left its mark on this land. In addition to the natural and cultural landscape, the Dovre mountains also holds significant importance in the Norwegian consciousness. National legends, myths, poetry (Ibsen) and music (Grieg) celebrate the mystic and eternal qualities of this powerful place. The founding fathers of the Norwegian constitution are ”agreed and faithful, until the fall of Dovre!”

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Architectural idea

This unique natural, cultural and mythical landscape has formed the basis of the architectural idea. The building design is based on a rigid outer shell and an organic inner core. The south facing exterior wall and the interior create a protected and warm gathering place, while still preserving the visitor’s view of the spectacular panorama.

Considerable emphasis is put on the quality and durability of the materials to withstand the harsh climate. The rectangular frame is made in raw steel resembling the iron found in the local bedrock. The simple form and use of natural materials reference local building traditions. However, advanced technologies have been utilized both in the design and the fabrication process. Using digital 3D-models to drive the milling machines, Norwegian shipbuilders in Hardangerfjord created the organic shape from 10 inch square pine timber beams. The wood was then assembled in a traditional way using only wood pegs as fasteners. The exterior wall has been treated with pine tar while the interior wood has been oiled.

The pavilion is a robust yet nuanced building that gives visitors an opportunity to reflect and contemplate this vast and rich landscape.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Project name: Tverrfjellhytta
Adress: Hjerkinn, Dovre Municipality, Norway
Building compleeted: June 2011
Client: Norwegian Wild Reindeer Centre

Architect: Snøhetta Oslo AS
Landscape Architect: Snøhetta Oslo AS
Interior Architect: Snøhetta Oslo AS

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Design Team leader: Knut Bjørgum landscape architect
Snøhetta Team: Kjetil T. Thorsen (Partner in charge, Principal architect), Erik Brett Jacobsen, Margit Tidemand Ruud, Rune Grasdal, Martin Brunner (Architects) Heidi Pettersvold.(Interior Architect)
Structural engineer: Dr.Techn. Kristoffer Apeland AS, Trond Gundersen
Floor area: 90m2/900sf
Cost: 4,0 mill. NOK (Total construction cost pavillion)
Main contractor: Prebygg AS
Subcontractor, steel: Lonbakken AS
Subcontractor, glass: Skandinaviska Glassystem AB
Contractor, wood: Djupevaag Ship Builders AS