Villa Plus by Waldemarson Berglund

Villa Plus by Waldemarson Berglund

This idyllic pine house by the sea outside Stockholm has a glass-fronted lookout loft on its roof.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Completed in 2008 by Swedish architects Waldemarson Berglund, the two-storey Villa Plus is clad entirely in roughly cut Swedish pine that will grey with age.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Only one room occupies the rectangular first-floor loft, while bedrooms are on the ground floor alongside bathrooms and a large open-plan living room.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

A separate bedroom is located at the back of the house and can only be accessed by crossing the wooden outdoor deck.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Timber feet raise the building and deck above the ground to prevent flooding when the tide is high.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Some other Swedish houses from our archive include a house with glazing that is flush with the ground and an island cottage with a raw timber interior - see more projects in Sweden here.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Photography is by Åke E:son Lindman.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

The following information is from Waldemarson Berglund:


The building settles in the outer extension of the archipelago near Stockholm, in the borderland between land and sea.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

The surroundings are simply water with some rocks and little islands cutting through the surface.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

The scenery is very dramatic and horizontal. Every change in weather and light is directly reflected by the sea.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Facing the challenge of building so close to the water, the house lands on the site very pragmatically.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Standing on columns, if the sea goes wildly it simply runs under it.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

The client's wishes of catching the sea and creating calm and contemplative spaces lead the design.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

The house faces openly the sea, turning its back towards the city and the urban life.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Even though being modernly designed, it is built in a traditional and uncomplicated way.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

This is due partially to the difficult (sometimes impossible), access, depending on the wind and waves.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

The harsh weather conditions, with wind, water and ice, also conditioned the choice of materials, taken from the nature around it.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

The load bearing walls are built from hand-picked panels of swedish pine, cut to a rough surface. In time, the wood will turn grey, becoming a part of the great surrounding environment.

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Click above for larger image

Villa Plus by Waldemarson Berglund

Click above for larger image