Singel by Laura Alvarez Architecture

Singel by Laura Álvarez Architecture

A staircase at the centre of this Amsterdam apartment has risers that are almost but not quite at right angles to the treads.

Singel by Laura Alvarez Architecture

Added during a renovation by Dutch studio Laura Álvarez Architecture, the white steel stairs climb up between the kitchen and lounge areas of an open-plan living room.

Singel by Laura Alvarez Architecture

The staircase leads up to a bathroom and two bedrooms that feature exposed wooden eaves and an 11-metre-long shared closet.

Singel by Laura Alvarez Architecture

You can check out all our stories about staircases that are a little out of the ordinary here.

Singel by Laura Alvarez Architecture

Photography is by Ewout Huibers.

Here's a full explanation from Laura Álvarez:


Apartment Singel by laura alvarez architecture

Dutch firm laura alvarez architecture has completed the renovation and interior design of a two-floor apartment in Amsterdam. The building is catalogued as a national monument.

Singel by Laura Alvarez Architecture

Architect Alvarez says: The main idea was to transform the dark and claustrophobic existing apartment into a bright loft and at the same time bring into view special elements of the ancient building.

Singel by Laura Alvarez Architecture

A 70 m2 living area is located on the first floor. It is conceived as a continuous space capable to host different living activities without dividing them into different rooms.

Singel by Laura Alvarez Architecture

A light steel staircase creates a transition between cooking and dining area. A series of satin-glass walls have been introduced in the upper floor to bring natural light into the lower level and the bathroom.

Singel by Laura Alvarez Architecture

An oak grey-painted window bench provides a seat to enjoy the beautiful view towards the Amsterdam channels. It is also thought as storage cabinets.

Singel by Laura Alvarez Architecture

A nut-wood sliding door gives the possibility to close off the entrance hall from the living space. As the clients enjoy very much cooking, the kitchen has been designed with special kitchen appliances to fulfil all their needs.

Singel by Laura Alvarez Architecture

On the upper floor we can find a guest room and the main sleeping room . Both spaces are experienced as one large room that can be split into two in case of need. The bathroom is situated between these two rooms. Existing plaster walls have been removed in order to bring the old roof-beams into view.

Singel by Laura Alvarez Architecture

An eleven meter long closet has been designed to be used as storage and as wardrobe. An existing colourful closet is been used to define the height of the closet and to break the long white line of the new furniture.

Singel by Laura Alvarez Architecture

An indirect light is been placed above the closet to accentuate the continuity of the space. Lighting has been carefully chosen and indirect light has been designed to allow different possibilities to the apartment.

Frameless doors and plain plinths contribute to perceive the space asa secuence of pure and sharp surfaces. The bamboo floor gives a warm feeling upstairs whereas on the first floor a gray epoxy floor creates a balanced contrast with the nut wood elements.

Singel by Laura Alvarez Architecture

Location: Singel, Amsterdam
, The Netherlands
Architect: laura alvarez architecture
Constructor: Smart Interiors
Woodworks: Kooijmans Interieurs
Project Year: 2011-2012
Area: 120 m2

Lightning: Foscarini, Rotaliana, Tom Dixon, Arturo Alvarez, Delta Light
Furniture: Piet Hein Eek, La Palma, Fernando Jimenez
Kitchen appliances: Boretti
Bathroom: AET, Hansa, Villeroy & Bosch