Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design | Dezeen
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

Here are some images of an extremely pointy pavilion in Tianjin, China, by Singapore studio Ministry of Design.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

A band of Corten steel cladding surrounds the triangular building, pitching upwards at each corner to cantilever over triangular windows.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

Doors on two of these glazed corners provide separate entrances to a showroom and an information centre, both for property developer Vanke.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

A lounge and bar for entertaining clients is located in the building’s third corner.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

We've noticed a trend of Corten-clad buildings lately - see a few more of them here.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

Photography is by Edward Hendricks, CI&A Photography.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

Here's a little more explanation from Ministry of Design:


Vanke Triple V Gallery

Designed as a permanent show gallery and tourist information center for China’s largest developer Vanke, MOD’s dramatic design for the TRIPLE V GALLERY has become an icon along the Dong Jiang Bay coastline.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

Click above for larger image

Despite its obvious sculptural qualities, the building’s DNA evolved rationally from a careful analysis of key contextual & programmatic perimeters – resulting in the TRIPLE V GALLERY’S triangulated floor plan as well as the 3 soaring edges that have come to define its form.

http://www.dezeen.com/?p=190904

Click above for larger image

The client’s program called for 3 main spaces: a tourist information center, a show gallery & a lounge for discussion.

Requiring their own entrances, the tourist center and the show gallery are orientated to separate existing pedestrian pathways and can be operated independently.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

An extension of the show gallery, the lounge area is where discussions are conducted. This space takes advantage of the panoramic views of the coastline and comprises a sculptural bar counter.

Tectonically, the building responds to the coastal setting and is finished in weather-sensitive corten steel panels on its exterior and timber strips on the interior walls and ceiling for a more natural feel.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design

Architectural & Interior Design: Ministry of Design - Colin Seah, David Tan, Daniel Aw, Jeremiah Abueva, Lynn Li, Noel Banta
Site Management: Annie Su, He Ting
Contractor: Nantong No.2 Construction Group (Archi), Beijing Grain. Rain Architectural Design Co., Ltd. (ID) C&S: Tenio Design And Engineering Co., Ltd.
M&E: Tenio Design And Engineering Co., Ltd.
Land Area: 16,850 sqm
Built in GFA: 750 sqm
Facilities: Reception, Model display, Open discussion area, Bank service area, Electricity Room, AV Room, Office, Meeting Rooms, VIP Rooms, Cloakroom, Restrooms, Information center
Construction duration: 4 months
Opening: November 2011