Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten | Dezeen

Search results:

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Huge window bays project from the fat cylindrical volume of this apartment block in Tilburg, the Netherlands, by Dutch architects Bedaux de Brouwer.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Two apartments are contained inside the five-storey building, named Project Duikklok, which has an exterior of dark glazed bricks.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Spiral stairs connect both two-storey apartments with a shared lobby and garage on the ground floor, while each apartment has its own internal staircase.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Residents in the uppermost floors have access to a terrace on the roof.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Bedaux de Brouwer Architecten also recently completed a grey brick house with a shallow moat - see it here.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Photography is by Tim van de Velde.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Here's some more explanation from Bedaux de Brouwer Architecten:


Duikklok

First half of 2011 an urban pavilion by Bedaux de Brouwer Architecten has arisen in the Primus van Gils Park in Tilburg.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Until now, this area in the city center had been characterized by an exceedingly patched up urban condition.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

This pavilion by Jacq. de Brouwer intends to reconcile its parts.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Standing firmly in the middle of the park and being clearly visible from all angles the pavilion’s key ambition is to become a spatial conductor.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Dynamic connections to the surrounding greenery and the cityscape are forged.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Two apartments stacked on top of a shared entrance level make up a circular-shaped five level structure.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Rooms of both apartments that require privacy are grouped together on the third and fourth level.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

The rooms are made introvert and are kept within the core.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

The second and fifth level contain outward looking spaces.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Large sweeping window bays provide maximum panoramic views and have the advantage of allowing the use of large sliding window panes that open up the façade.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

The window bays spiral upwards as if to actively search for optimum orientation.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Privacy and engagement are caught in a whimsical display of twisting and turning. Like a combination lock the bays latch into their final position.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

By rendering the whole building in a dark glazed brick the impression of an amassing edifice is amplified. The suggestive weight grants the sweeping gestures tectonic forcefulness.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

A distinctive brick-laying technique of recessed bed joints and omitted head joints makes the masonry at times appear almost like textile.

In its staged setting, this pavilion will be continuously at play to attune the space of the city.

Duikklok by Bedaux de Brouwer Architecten

Name: Duikklok
Address: Bisschop Zwijsenstraat 62, 5038 VB
Client: Interfour B.V., Berkel-Enschot

Design: Bedaux de Brouwer Architecten
Project-architect: Jacq. de Brouwer
Team member: Ingeborg Dankers
Structural advisor: Adviesbureau S. v. Boxtel - Tilburg
Contractor: Aannemersbedrijf Riebouw B.V.
Gross floorspace: 576m2
Gross Volume: 1853m3

Start construction: March 2010
Completion: March 2011