Ring by Apollo Architects & Associates

Slideshow: the walls of this house in Tokyo by Japanese studio Apollo Architects & Associates stretch outwards around a secret balcony.

Ring by Apollo Architects & Associates

Projecting several metres in front of the two-storey house, the extended walls are supported by narrow columns and define the boundaries of a front entrance courtyard.

Ring by Apollo Architects & Associates

Narrow vertical windows frame the front door, which leads in towards bedrooms and bathrooms on the ground floor.

Ring by Apollo Architects & Associates

A cantilevered staircase with tapered treads leads up though the centre of the house to a living and dining room that occupies the entire top floor.

Ring by Apollo Architects & Associates

Apollo Architects & Associates have designed a number of interesting houses over the last few years - see a selection of them here.

Ring by Apollo Architects & Associates

Photography is by Masao Nishikawa.

Ring by Apollo Architects & Associates

More information from the architects is provided below:


RING

This project started with the plot which locates at a tranquil residential area in west Tokyo. The client is a high school teacher and his wife.

Ring by Apollo Architects & Associates

The first floor with slit windows lays a kids room, a main bedroom and a water area while the 2nd floor resolutely sets a family room with a large opening.

Ring by Apollo Architects & Associates

Taking the privacy into consideration, we adopted a court house with entrance attached and the wall encloses the south opening.

Ring by Apollo Architects & Associates

To answer to the coverage ratio, we set a grating balcony which functions as a gentle connection of the 1st and 2nd floor and as a stand to appreciate the view of the symbolized tree.

Ring by Apollo Architects & Associates

Making maximum use of the compact plot, the masters cherished modern furniture create lively and dynamic space which cannot be imagined from the outside.

Ring by Apollo Architects & Associates

Credit Information

Architecture: Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates

Ring by Apollo Architects & Associates

Project Outline
Location: Kitayamacho Fuchu city Tokyo

Ring by Apollo Architects & Associates

Date of Completion: March 2012
Principal Use: Private House

Ring by Apollo Architects & Associates

Structure: RC
Site Area: 104.36m2
Total Floor Area: 88.98m2 (40.99m2/1F, 40.99m2/2F)

Ring by Apollo Architects & Associates

Structural Engineer : Kenta Masaki
Mechanical Engineer : Zenei Shimada

Ring by Apollo Architects & Associates

Material Information
Exterior Finish: Lath Mortar

Ring by Apollo Architects & Associates

Floor: Walnut Flooring & Tile/1F, Walnut Flooring & Tile/2F
Wall: Wall paper
Ceiling: Wall paper

Ring by Apollo Architects & Associates